Izvor:
29.11.2019 u 13:04
0

UPOZORENJE! STRAŠNE VESTI ZA SRBIJU Milion objekata u Srbiji ne bi izdržalo ZEMLJOTRES, najugrošenija Šumadija

Više od milion objekata u Srbiji ne bi izdržalo zemljotrtes jači od šest stepeni po rihteru, a najugroženiji su centralna i južna Srbija, kao i stari delovi Beograda, stambene zgrade zidane do 1963. godine i i one izgrađene posle 1990. godine.

Posledice zemljotresa mogu biti strašne zbog nepoštovanja i zaobilaženja propisa u izgradnji i "štednje" na građevinskom materijalu, prenose mediji.

Prema propisima donetim posle zemljotresa u Skoplju 1963. godine, sve veće konstrukcije morale su da se grade vertikalnim betonskim elementima, prenosi "Alo".

– Nikad ne znamo da li je neko štedeo na materijalu, gvožđu i cementu, da li je napravio beton određene čvrstine. Smatra se da je pouzdanije građeno sve do 90-ih godina jer su to radila državna preduzeća. Kasnije imamo razne investitore – objasnio je zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević, dodajući da čak i kada je zgrada dobro urađena može da se dogodi da je loše adaptirana i održavana.

Kako se navodi, i svetski stručnjaci su upozorili da je zbog nedovoljne pripremljenosti i infrastrukture, Srbija zemlja visokog rizika kada je reč o zemljotresima i drugim elementarnim nepogodama. Prema svetskom izvešstaju o riziku iz 2016. godine, Srbija je na 68. mestu od 171 zemlje, dok je u regionu lošije pozicionirana samo Albanija (40).

Arhitekta Slobodan Maldini kaže da se prekretnioca u Srbiji dogodila devedesetih godina prošlog veka, kada je zakonima omogućeno nadograđivanje objekata.

Tada je, kako kaže, počelo urušsavanje i kvaliteta gradnje, koja je do tada rađena prema čvršćim i detaljnijim propisima i kada su se upotrebljavali kvalitetniji materijali.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter