Izvor:
20.11.2019 u 02:12
0

VELIKE AMBICIJE I POTENCIJAL: Pozorište na Terazijama obeležilo jubilarnu 70. sezonu!

Pozorište na Terazijama dočekuje jubilarnu, sedamdesetu sezonu sa velikim ambicijama i potencijalima glumačkog, orkestarskog, baletskog i horskog ansambla, spremno da svakom narednom premijerom potvrdi svoj status najvišeg profesionalnog i produkcionog nivoa, status da publici daje uvek i bez ostatka ono najvrednije što ona od njega traži i očekuje – svoje srce – kazao je Aleksandar Đaja, direktor Pozorišta na Terazijama, povodom obeležavanja jubilarne, 70. sezone ovog pozorišta, danas u njegovom foajeu.

U čast sedamdesetog rođendana 23. decembra biće izveden „poslednji hit“ pozorišta, mjuzikl „Brodvejske vragolije“, po ceni koja je simbolična i neka je vrsta poklona publici.

Tokom 70 godina postojanja ovo pozorište je imalo 286 premijera, a većina predstava na repertoaru igra se preko 100 puta, a neke od njih i više od 300, poput: „Cigani lete u nebo“, „Neki to vole vruće“, a tako će uskoro biti i sa „Čikagom“.

Đaja ukazuje da je Pozorište na Terazijama jedino muzičko pozorište u regionu koje je dobilo licence za izvođenje najpoznatijih svetskih naslova: „Mama mia“, „Fantom iz opere“, kao i poslednje premijere – „Brodvejskih vragolija“, koja je mesec i po dana nakon izvođenja ponela titulu „blokbastera“.

Ni malo ne sumnjam da će takva sudbina da zadesi i naš sledeći projekat, domaći mjuzikl „Sa druge strane jastuka“, baziran na pesmama jednog od naših najpoznatijih pop i rok autora Momčila Bajagića Bajage, čiju premijeru planiramo najkasnije do kraja aprila sledeće godine – kazao je Đaja i dodao da je reditelj predstave Jug Radivojević, a tekst je napisao Stevan Koprivica.

Velika mi je čast što se na moju muziku radi mjuzikl baš u jubilarnoj sezoni. Dobro je što je u pitanju domaći autor, i drago mi je što sam ja taj domaći autor. Do sada sam imao uspešnu saradnju sa Pozorištem na Terazijama, ali na potpuno drugačiji način, za mjuzikl „Ženidba i udadba“ u kom sam imao ulogu kompozitora, a sada se, kao u „Mama mia“, koriste poznati hitovi – kazao je Momčilo Bajagić Bajaga, muzičar i autor po čijim će se numerama raditi novi mjuzikl i dodao da će se potruditi da izabere i ponudi celom timu najbolje pesme koje idu uz priču.

Pozorište na Terazijama u svetskim razmerama jako je retko repertoarsko muzičko pozorište, koje ima stalni ansambl, sa 13 različitih mjuzikla u okviru iste sezone, primetio je Svetozar Rapajić, profesor Univerziteta umetnosti i jedan od najboljih poznavalaca muzičkog teatra kod nas.

Na druženju povodom najave jubileja predstavljen je i novi vizuelni identitet kampanje koja je osmišljena posebno za ovu priliku.

Za jednu kreativnu agenciju prava je poslastica raditi za „Balkanski Brodvej“. Pozorište na Terazijama je zaista jedini pravi muzički teatar u svim zemljama u okruženju – kazala je Jasmina Nikolić iz marketinške agencije New Moment. Ona je primetila na to da je tokom sedam decenija, naročito poslednjih petnaestak, dvadeset godina, evidentno da je ovo pozorište nastojalo da uvek ponudi nešto sveže, novo i spektakularno, savremeno, u svom repertoaru.

Polazna osnova našeg kreativnog koncepta bila je da se predstavi to trajanje kao startna pozicija sa pogledom u budućnost, pa se kao idealna poruka nametnula „Sedamdeset godina noviji“ koja slavi život, trajanje, i davanje na sceni i nastoji da bude kao i njihove predstave – sveža, razigrana, poletna i pozitivna – ukazala je Nikolić.

Teatar ozbiljnih ambicija

Osnovano 23. decembra 1949. godine, pozorište je krenulo sa radom u improvizovanim okolnostima, kao podstanar Bioskopa Beograd, a prva premijera bila je Nušićeva komedija 1951. godine. Prvih dvadeset godina rada pretežno su izvođene komedije i operete, što pozorišna kritika i kulturna javnost tog vremena nije dočekala sa odobravanjem već je ignorisala ono što je ubrojano u ‘lake pozorišne žanrove’. Nekoliko godina od osnivanja pojavila se želja da se ovo pozorište postane teatar ozbiljnih ambicija. To je dočekano predstavom ‘Oklahoma’ (1966) koja predstavlja preokretnu tačku, a premijere koje su usledile potvrdile su ovu tendenciju. Nakon različitih okolnosti u kojima je lutalo, Pozorište na Terazijama razvija svoj identitet i uz mnogo napora postaje ustanova visokih umetničkih dostignuća kao jedini teatar koji se profilisano bavi muzičko-scenskim oblicima“, podsetio je Aleksandar Đaja, direktor Pozorišta na Terazijama.

Izvor: danas.rs
Foto: Instagram/milasibul18

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter