Izvor:
18.11.2019 u 11:46
0

NOVI SISTEM ZA JAVNE NABAVKE: Od 1. jula 2020. ide elektronska prijava uz manje takse!

U Srbiji će od 1. jula 2020. godine biti uveden novi portal javnih nabavki koji će omogućiti sprovođenje postupaka javnih nabavki elektronskim putem.

U Ministarstvu finansija kažu za Tanjug da će se na ovaj način obezbediti veća transparentnost u postupcima javnih nabavki.

Predviđeno je da će se otvaranje ponuda takođe obavljati elektronskim putem što će, ocenjuju, doprineti povećanju poverenja privrednih subjekata u sistem, a samim tim, kažu, i povećanju konkurencije u postupcima javnih nabavki.

Među novinama su i novi iznosi, pragovi do kojih se zakon ne primenjuje, odnosno počinje da se primenjuje. Novost je i nova vrste postupka javne nabavke – partnerstvo za inovacije, koji naručioci mogu da sprovode ako imaju potrebu za inovativnim dobrima, uslugom ili radovima, a koja se ne može realizovati nabavkom ili radovima koji su dostupni na tržištu.

Partnerstvo za inovacije doprinosi, objašnjavaju u Ministarstvu finansija, razvoju inovativnih dobara, usluga ili radova i njihovoj naknadnoj nabavci, pod uslovom da je nabavljeno u skladu sa stepenom tražene izrade i u granicama troškova koji su dogovoreni između naručioca i učesnika u partnerstvu.

Predloženim zakonom obezbeđeni su kraći rokovi za pojedine postupke javnih nabavki u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, i kulture. Uvode se novi kriterijumi za dodelu ugovora u postupku javne nabavke tako da je predviđeno da će se ugovori o javnoj nabavci dodeljivati ekonomski najpovoljnijoj ponudi, koja se određuje na osnovu cene ili troškova, ili odnosa cene i kvaliteta, odnosno troška i kvaliteta.

Javne nabavke društvenih i drugih posebnih usluga, u koje spadaju usluge u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, kao i kulture, sprovodiće se po posebnom, blažem režimu, u smislu kraćih rokova u postupku..

Uvode se i nove tehnike i instrumenti za dodelu ugovora, sistem kvalifikacije i elektronski katalozi, dodaju u Ministarstvu finansija. U oblasti zaštite prava u postupcima javnih nabavki predviđena su rešenja koja će postupak te zaštite učiniti efikasnijim. Smanjeni su iznosi administrativnih taksi za podnošenje zahteva za zaštitu prava, a odlučivanje o prekršajima propisanim Zakonom o javnim nabavkama, biće preneto u nadležnost prekršajnih sudova.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva/srpskacafe.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter