Izvor:
12.11.2019 u 13:23
0

PRAVDA NIJE TAKO SLEPA: Evo ŠTA sve utiče na sudije! (FOTO)

Možda ste čuli za izraz "pravda je slepa“, ali istina je da na sudije utiču brojni faktori, poput njihovog raspoloženja i predrasuda.

Pravda i nije baš slepa.

Na ovaj zaključak ukazuje nekoliko američkih studija o tome kako na sudije utiču različiti faktori – baš kao i na svakog drugog.

Društvo od sudija očekuje da budu pravični kad donose odluke i da sprovode zakon samo na osnovu činjenica koje imaju pred sobom.

Ali ljudi imaju ukorenjene predrasude, a neke od njih baš umeju da iznenade.

Šta znači ime:

Džefri Dž. Račlinski je profesor prava na Univerzitetu Kornel koji je poslednjih 20 godina proveo istražujući predrasude sudija.

Jedna od njihovih najslavnijih studija bavila se time kako na sudije utiče "usidrenje": kada se osoba izričito oslanja na prvobitnu informaciju (koja služi kao "sidro" zato što ostaje u memoriji) kad donosi presudu o nečemu.

Tokom studije, grupi sudija je izložen teoretski scenario u kom je fiktivni noćni klub prekršio propis o nedozvoljenoj buci.

Sudije su dobile sve činjenice i pravne informacije koje su im bile potrebne da donesu presudu. Polovini je rečeno da se klub zove Klub 55, a drugoj polovini je rečeno da je naziv mesta Klub 11866.

– Novčana kazna bila je tri puta viša kad je ime lokala bilo Klub 11866, Račlinski je napisao posle – a to se desilo prosto zato što je 11866 veći od broja 55, rekao je on.

Kad redosled utiče na rezultat?

Istraživači su nastavili da proučavaju efekat usidrenja i otkrili i druge obrasce.

U drugoj studiji, od sudija je traženo da osude dva optuženika čiji su zločini zahtevali različite zatvorske kazne – jednu i devet godina zatvora.

"Kad su prvo osudili optuženika na jednogodišnju kaznu, drugog su osudili na šest godina umesto na devet", kaže Račlinski.

– Zato što su upravo osudili nekog na samo godinu dana, devet godina je delovalo mnogo, tako da su drugom zatvoreniku smanjili kaznu.

Ali "kad se kod druge grupe sudija redosled obrnuo i kada su prvo osudili zatvorenika na devet godina, onda su jednogodišnjeg zatvorenika osudili na dve godine zato što jedna godina nije delovala kao dovoljna kazna. Brojke kao sidro vuku jedna drugu."

U kasnijim studijama, sudije su izricale kraće kazne kad su se kazne izricale u mesecima umesto u godinama.

Takođe, sudije koje su dobile informacije o ograničenju za određene vrste odšteta, dodeljivali su veće sume oštećenima.

Na sudije je uticalo i kad je tužitelj pominjao odštetu koju je video u nekoj "sudskoj televizijskoj seriji".

Izvor: bbc/b92.net
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter