5°C

Beograd

MIHAJLO SE BORIO KAO LAV: Direktor Matematičke gimnazije emotivno o bivšem učeniku (FOTO)

Srbiju, Britaniju, kao i celu evropsku naučnu javnost, pogodila je strašna vest o iznenadnoj smrti Mihajla Sporića, mladog genija, koji je do svoje 22. godine osvojio mnogobrojne nagrade iz takmičenja u fizici i matematici. Mihajlo je nakon završene Matematička gimnazija upisao Fizički i Elektortehnički fakultet u Beogradu, ali na veliku žalost nije uspeo da dotakne najveće svetlosti svoje karijere, zbog opake bolesti. Ovaj, malo je reći - genije, svoje vreme i mladost posvetio je nauci.

Po rečima direktora Matematičke gimnazije Srđana Ognjanovića za portal Happy televizije, Mihajlo je bio beskrajno šarmantan, vredan i uvek željan da pomogne svojim mlađim kolegama, jer je prirodne nauke imao u malom pristu.

- Mihajlo je bio jedan od naših najuspešnijih učenika ikad. Talentovan, vredan, uspešan. Samo u jednoj godini, 2016. kada je bio maturant učestvovao je na tri velika međunarodna takmičenja iz fizike - u Rumuniji, Kazahstanu i na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj i osvojio tri zlatne medalje. Posle završetka Matematičke gimnazije upisao je Fizički i Elektrotehnički fakultet u Beogradu i tu je zadivio profesore svojim sposobnostima. - istakao je direktor.

On je opisao kako je tekla njegova borba s opakom bolešću, od dijagnostikovanja, pa do danas. Borio se kao lav.

- Nakon godinu dana dobija stipendiju Triniti koledža univerziteta Kembridž i prelazi na studije fizike u Englesku. Na žalost, tada mu je postavljena dijagnoza najopakije bolesti. Više od dve godine mladi organizam borio se, ali nije uspeo da pobedi bolest. I pored terapija, operacija,lečenja, Mihajlo je vredno studirao i postizao izuzetne rezultate, dobijao nagrade i priznanja za najbolje studente. Profesori sa Kembridža nisu mogli da veruju da neki student ima toliko znanja i da tako dobro razmišlja - rekao je Ognjanović i dodao da je Mihajlo bio poznat kao neko koje uvek spreman nesebično da pomogne mladjim kolegama, uvek je bio vedar, nasmejan, šarmantan, omiljen.

Bavio se sportom, svirao klavir.

- Nimalo me ne iznenađuje da je Univerzitet Kembridž proglasio trodnevnu žalost zbog smrti jednog od svojih najboljih studenata. Za nekoliko dana i u Matematičkoj gimnaziji biće održana komemoracija - izjavio je sa žalošću direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Happytv.rs
Foto. Arhiva/ espresso.rs

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar