3°C

Beograd

KOSOVO I METOHIJA: Raseljeni Srbi obeležili Zadušnice u Prištini!

Raseljeni Srbi iz Prištine, a među njima i manji broj onih koji još uvek žive u ovom gradu, obišli su, povodom Mitrovskih zadušnica, grobove predaka i svojih najbližih.

Dva autobusa raseljenih iz Prištine, jedan iz Niša, drugi iz Beograda, pristigli su oko 11 časova.

Nažalost, bilo je i onih koji zbog toga što je veliki broj spomenika prekriven rastinjem nisu mogli da pronađu grobna mesta pokojnika.

Katica Petrović, koja sada živi u Nišu, uspela je da dođe do očevog i stričevog groba i zapali im sveću. Crna mermerna ploča sa groba njenog strica leži naličjem okrenuta ka zemlji, a donji deo spomenika i krst su polomljeni.

Ona je izrazila negodovanje zbog stanja u kojem se groblje nalazi, kao i bojazan da je pitanje do kada će uopšte postojati.

- Ništa me više nece iznenaditi. Bojim se da će sve ovo jednog dana da bude izbetonirano. Doviđenja Srbi - priča revoltirano Petrovićeva.

Organizovano, već 20 godina grupa raseljenih Srba iz Gračanice na groblje dolazi minibusom. I ovaj put je Opština Gračanica obezbedila prevoz. Iako žive nadomak grada u njega dolaze od zadušnica do zadušnica prenosi sajt.

- Šta da me vuce ovde, koga da sretnem u gradu, na ulici, svi koji su mi nešto znacili u životu ili su raseljeni ili su ovde na ovom groblju - priča Slavoljub Jovanović dok pali svece kraj polomljenog krsta na dedinom grobu.

Kaže da je spomenik zajedno sa starom kapelom porušen još za vreme bombardovanja 1999. godine kada je jedan NATO projektil završio baš tu, u gradskom groblju.

Molitve za upokojene kraj njihovih grobova izgovara prištinski paroh Saša Mitrović kome prilaze članovi porodica i prijavljuju nova oštecenja koja su uočili na spomenicima preminulih rođaka i rodbine.

- Dužnost svakog građanina je da prijavi kada vidi da je grob oskrnavljen pa i nas kao eparhije je dužnost da to prijavimo nadležnim organima - rekao je prištinski paroh.

On je dodao da su zadušnice dani kada se molitveno sećamo upokojenih srodnika i da je žalosna i tužna slika što su i za ove zadušnice grobovi obrasli u šiblje i korov, iako je zahtev za čišćenje groblja prethodno upućen nadležnim gradskim vlastima, rekao je Mitrović.
Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar