Izvor:
01.11.2019 u 18:26
0

GORAN TRIVAN: Nećemo uspeti da sačuvamo i unapredimo životnu sredinu bez pomoći medija!

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da mediji imaju posebnu ulogu u podizanju ekološke kulture i odgovornosti čitavog društva prema stanju životne sredine.

– Nećemo uspeti da sačuvamo i unapredimo životnu sredinu bez pomoći medija, civilnog društva i građana – rekao je Trivan tokom posete Radio-televizije Vojvodine (RTV), saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar je odgovarajući na pitanja novinara o rešavanju problema zagađenog vazduha ukazao da je to problem koji se dugoročno rešava i koji traži finansijska ulaganja i pozvao opštine koje to nisu učinile da hitno izrade dugoročne i kratkoročne planove za rešavanje zagađenja u svojim lokalnim samoupravama.

Trivan je ukazao da se mera civilizovanosti jednog društva iskazuje odnosom prema životnoj sredini.

– Različitost i brojnost nacionalnih zajednica koje žive na prostoru Vojvodine, njihove etno-kulture su jedinstveno bogatstvo i komparativna prednost Srbije. Mediji koji to znaju, a novinari i urednici pokrajinskog javnog servisa, koji tome svedoče svojim programskim sadržajem, pravovremenim objektivnim, i istinitim informisanjem, imaju važnu misiju u stvaranju ekološki zdravog društva – ukazao je Trivan.

On je istakao da je Vojvodina važan deo realizacije investicionog plana Srbije.

– Dobra saradnja Republičke i Pokrajinske Vlade u rešavanju ekoloških problema, uz podršku EU, su dragoceni preduslovi koji ohrabruju da smo na dobrom putu da obezbedimo zdravu životnu sredinu za naše građane – podvukao je ministar.

On je naveo da je u planu čitav niz projekata za preradu otpadnih voda sa linijama mulja, za koje će u pripremi projektno-tehničke dokumentacije u opštinama opredeliti 500 miliona evra iz sredstava EU.

Ministar je ukazao na prioritetne oblasti u zaštiti životne sredine i na aktivnosti u rešavanju pitanja otpada i otpadnih voda, zagađenja vazduha, problema buke.

Govoreći o klimatskim promenama, Trivan je ukazao na važnost pošumljavanja i naveo da je pošumljenost Vojvodine samo 6 do 7 posto, što je nedovoljno.

Šuma je , kako je kazao Trivan, fabrika koja apsorbuje efekte staklene bašte i proizvodi kiseonik.

Generalni direktor RTV Vojvodina Miodrag Koprivica je informisao ministra Trivana o radu RTV, programskim sadržajima, i o misiji te medijske kuće da se razvije i bude centar informisanja Podunavskih zemalja.

On je sa ministrom obišao završne radove na na novoj zgradi, koja se uz finansijsku podršku Vlade Srbije, Pokrajinske Vlade i Grada Novog Sada podiže na mestu gde je pre 19 godina u NATO bombardovanju srušena tadašnja zgrada RTV.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter