Izvor:
22.09.2019 u 17:52
0

WMO: Poslednjih pet godina najtoplije u istoriji merenja!

Znaci i posledice globalnog otopljenja se ubrzavaju, pokazuju najnoviji naučni podaci objavljeni danas uoči klimatskog samita UN u Njujorku.

Uoči samita Svetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je nove podatke o klimatskim promenama.

Analiza Svetske meteorološke organizacije upozorava da je petogodišnje razdoblje od 2014. do 2019. bilo najtoplije u istoriji merenja.

U istom periodu značajno je porastao nivo mora, a rekord je dostiglo i ispuštanje ugljen dioksida (CO2).

WMO ističe da treba odmah intenzivirati napore za smanjenje ispuštanja tog gasa u atmosferu.

Izveštaj te organizacije sinteza je najnovijih naučnih spoznaja o uzrocima i posledicama neviđenog globalnog otopljenja u poslednjih nekoliko godina.

Globalne temperature su od 1850. porasle za 1,1 Celzijusev stepen, a samo između 2011. i 2015. godine za 0,2 stepena.

Najviše zabrinjava porast nivoa mora što je rezultat velikog ispuštanja CO2.

Od 2015. do 2019. godine u atmosferu je otišlo 20 odsto više tog gasa u poređenju sa prethodnim petogodišnjim razdobljem.

Podatak koji verovatno najviše zabrinjava je porast nivoa mora koji je od 1993. do danas prosečno iznosio 3,2 milimetra godišnje.

No od maja 2014. do 2019. iznosio je 5 milimetara godišnje.

Prosek u 10-godišnjem razdoblju od 2007. do 2016. iznosio je oko 4,0 milimetra.

Dizanje nivoa mora je ubrzano i zabrinuti smo da bi naglo otapanje leda na Antarktiku i na Grenlandu moglo jako pogoršati stvari u budućnosti – rekao je glavni sekretar WMO Peteri Talas.

Izveštaj, takođe, upozorava na pretnje okeanima jer više od 90 odsto viška toplote uzrokovanog klimatskim promenama završava u vodi. Analiza WMO-a pokazuje da su okeani u 2018. bili najtopliji u istoriji merenja.

Prema studiji, gde god da se pogleda, priča je ista: globalno otopljenje uzrokovano ljudskim delovanjem utiče na opseg i intenzitet ekstremnih vremenskih dogadaja kao što su topliotni udari i šumski požari.

Cilj izestaja WMO je informisanje učesnika klimatskog samita UN koji se sutra održava u Njujorku.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter