BEOGRAD ĆE OBELEŽITI GODIŠNJICU HALIJARD: Sutra se otvara i izložba u biblioteci!

Ambasada SAD i Fondacija Halijard će obeležiti 75. godišnjicu Operacije Halijard sa dva događaja.

Događaji će biti organizovani u Beogradu i Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac.

Kako je saopšteno iz ambasade SAD u beogradu, u petak, 13. septembra, ambasador Kajl Skat će otvoriti izložbu "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard" u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u Beogardu.

Izložba sadrži reprodukcije autentičnih fotogarfija i dokumenata iz Drugog svetskog rata i trajeće do 27. septembra.

U nedelju, 15. septembra, ambasador Kajl Skat će zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u Operaciji Halijard obeležiti godišnjicu spasilačke misije u Pranjanina, u opštini Gornji Milanovac.

Obeležavanje će početi polaganjem venaca i obraćanjem zvaničnika, a nastaviće se službom u lokalnoj crkvi, prijemom u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima i koncertom orkestra Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi.

- Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spašavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenim u ruralnim delovima Nemcima okupirane Srbije.

Preko 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje - navodi se u saopšštenju.

Potomci nekoliko spašenih američkih vazduhoplovaca su doputovali u svoju prvu posetu Srbiji kao bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve i učestvovali na obeležavanju godišnjice. Takođe, nekoliko visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD će učestvovati u ovim događajima da bi odali poštu nasleđu ovih hrabrih porodica.

 

 

Izvor: B92.net
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro