BEOGRAD: Vučić i Skot obeležili godišnjicu operacije Halijard!

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu, Kajl Skot, obeležili su danas, u rezidenciji američkog diplomate, 75 godina od operacije Halijard tokom koje su Srbi spasili više od 500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca. 

- Zajedno se sećamo Operacije Halijard, jednog od simbola srpsko-američkog savezništva - pre 75 godina je hrabri narod male Srbije spasio više od 500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca, u najvećoj akciji te vrste u Drugom svetskom ratu - napisao je predsednik na svom instagram profilu.

Američki diplomata je na svom Tviter nalogu prethodno napisao da ima čast da u svom domu ugosti predsednika Srbije Vučića.

- Imam čast da večeras u svom domu ugostim Vučića koji nam se pridružio kako bi odali počast saveznicima iz Drugog svetskog rata, Srbima i Amerikancima koji su 1944. godine bili deo operacije Halijard - napisao je Skot.

Na tviter nalogu Ambasade SAD u Beogradu ranije danas je objavljeno da su u leto 1944. godine, Srbi i Amerikanci zajedno organizovali najveće spašavanje savezničkih avijatičara u toku Drugog svetskog rata.

- Večeras se prisećamo priče ovih heroja i planiramo obeležavanje uspomene na njih 15. septembra u Pranjanima. -

Obeležavanju u rezidenciji američkog diplomate su prisustvovale brojne ličnosti među kojima i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

 

Izvor: Tanjug
Foto: avucic/Instagram/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost