Izvor:
06.05.2016 u 21:17
0

DAN GARDE VOJSKE SRBIJE: 186 godina od osnivanja najelitnije jedinice (FOTO)

Dan garde i 186 godina od njenog osnivanja svečano je obeleženo u petak 6. maja u kasarni “Dedinje”.

Komadant Garde Milomir Todorović rekao je da je ugled te jedinice nesporan i da vremenom postaje sve veći čime doprinosi sveukupnoj stabilnosti Srbije.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić istakao je u obraćanju da su svojim dosadašnjim radom i izuzetnim zalaganjem pripadnici Garde Vojske Srbije zaslužili divljenje i poverenje svih građana naše zemlje.

– Uveren sam da ćete i u narednom periodu, kao pripadnici Garde, odgovorno izvršavati sve svoje težišne zadatke koji su od vitalnog značaja za sistem odbrane zemlje, uz dalje unapređenje sistema komandovanja na svim nivoima. Nastavite da dajete svoj vidljiv doprinos jačanju ugleda Vojske Srbije – izjavio je Nikolić.

Predsednik je naglasio da Garda Vojske Srbije podiže standarde obučenosti i kreativnosti u svetskim razmerama, što je čini elitnom jedinicom, ne samo naše vojske, već jednom od elitnih jedinica uopšte, oslanjajući se na svoje časno nasleđe i ponosno čuvajući otadžbinu.

Posebno je istakao učešće Garde na vojnim paradama u Moskvi i Pekingu povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom, kada je Srbija, kako je naveo, ponosno predstavila svoje antifašističko nasleđe i demonstrirala jedinstveni strojevi korak vojnika Srbije.

– Pripadnici Garde aktivno su uključeni u izgradnju mira u regionu i svetu. U multinacionalnim operacijama pod mandatom Ujedinjenih nacija u Libanu i Centralnoafričkoj Republici, trenutno se nalazi sedam pripadnika Garde – objasnio je Predsednik.

Istakao je činjenicu da se više od 80 odsto profesionalnih vojnih lica iz sastava Garde izjašnjava za učešće u multinacionalnim operacijama.

Upriličena je i smotra jedinica Garde, kao i defile borbenih vozila, artiljerijskih oruđa.

HappyTV.rs
Foto: Twitter/mo _i_vs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter