Izvor:
24.04.2019 u 08:24
0

SRBIJA DOMAĆIN KONFERENCIJE: Učesnici 17 ministara iz zemalja Centralne i Istočne Evrope zaduženih za resor inovacija, kao i ministar za nauku i tehnologije Kine!

Srbija će ove jeseni biti domaćin ministarske konferencije o inovacijama u okviru inicijative "Pojas i put" na kojoj će učestvovati 17 ministara iz zemalja Centralne i Istočne Evrope zaduženih za resor inovacija, kao i ministar za nauku i tehnologije Kine.

To je potvrđeno na sastanku koji su danas u Pekingu održali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar za nauku i tehnologije Kine Vang Zigang.

Popović je tom prilikom istakao da bilateralna saradnja dve zemlje svake godine napreduje zahvaljujući odličnim odnosima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Ðipinga.

On je izrazio posebno zadovoljstvo zbog razvoja odnosa dve zemlje u oblasti inovacija i digitalnih tehnologija.

Ministar je ukazao da će Srbija zajedno sa Kinom u Beogradu graditi najveći i najmoderniji Industrijski park u južnoj Evropi.

Prema njegovim rečima, Srbija će realizacijom tog projekta postati jedan od najvažnijih tehnoloških partnera Kine u okviru inicijative "Pojas i put", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kineski ministar Vang je istakao da će njegovo ministarstvo težiti da podstakne što veći broj kineskih visokotehnoloških kompanija da budu prisutne u industrijskom parku u Beogradu.

Vang je naglasio značaj oblasti inovacija, nauke i tehnologija za budućnost bilateralnih odnosa Kine i Srbije, ukazavši da Kina i Srbija imaju zajedničku radnu grupu za podizanje kapaciteta dve zemlje u oblasti inovacija, kao i komitet za obrazovanje i nauku.

Popović i Vang su istakli spremnost dve zemlje da u budućnosti još intenzivnije rade na udruživanju inovacionih i naučnih potencijala dve zemlje, posebno u oblastima veštačke inteligencije, interneta stvari, robotike…

Ministar Popović je izrazio zahvalnost Kini na principijelnoj podršci očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije po pitanju Kosova, istakavši da će Srbija nastaviti da dosledno pruža podršku politici "jedne Kine".

Popović je u delegaciji koju u Kini na drugom Forumu "Pojas i put" predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug
Foto: inovacije.gov.rs/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter