Izvor:
03.05.2016 u 20:54
0

SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA: Novinari ukazali na svoj položaj

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je povodom Svetskog dana slobode medija, sve novinare i elektronske medije da danas na pet minuta do 12.00 sati isključe ton i zamrače ekrane, i tako se pridruže simboličnoj međunarodnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", kako bi najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji.

U proglasu, NUNS ističe da su država i vlast dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu građana, bez pritisaka i cenzure.

Stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca, navodi NUNS i dodaje da je stotine medijskih radnika otpušteno sa posla u toku 2015. godine, a hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, isplaćuju se ponižavajuće niske zarade.

I Zaštitnik građana čestitao je danas medijima i medijskim poslenicima 3. maj Svetski dan slobode medija, uz poruku ohrabrenja da se organizovanije i oštrije usprotive svakom obliku pritiska. On je, istovremeno, pozvao organe vlasti i sve druge da medijima i novinarima omoguće slobodan rad, i posebno – da se uzdrže od bilo kakvih napada na njih.

U Zagrebu se više od 200 novinara okupilo u protestnoj šetnji od Novinarskog doma do Ministarstva kulture Hrvatske, gde su tražili ostavku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, zbog lošeg odnosa prema medijskim slobodama.

Izvor:Tanjug
FOTO:Twitter/HuffingtonPost

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter