15°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

JASMINA VASOVIĆ POLOŽILA ZAKLETVU: Zvanična predsednica Vrhovnog kasacionog suda poslala važnu poruku narodu

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović, koju je na predlog Visokog saveta sudstva skupština izabrala na tu funkciju, položila je danas zakletvu pred poslanicima u Domu Narodne skupštine.

U FOKUSU:

SAVET BEZBEDNOSTI DANAS O KOSOVU: Razmatra se izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika

DRAMA U BEOGRADSKOM TRŽNOM CENTRU: Manijak pokušao da siluje devojčicu (10) u toaletu

OLUJA SA JADRANA KRENULA KA SRBIJI: Bura u Dalmaciji, upaljen meteoalarm u Republici Srpskoj

KARI UKRAO JOKIĆU ŠOU: Genijalni Stef ubacio Nagetsima 53 poena, Srbin blizu tripl-dabla (VIDEO)

KADA DIJETA POSTANE BOLEST! Ovo su neke od SULUDIH metoda koje su ljudi isprobavali!

Zakletva sudije glasi: - Zaklinjem se svojom čašću da ću svoju funkciju vršiti verno Ustavu i zakonu, po najboljem znanju i umeću i služiti samo istini i pravdi.-

Vasović je zakletvu položila na Posebnoj sednici koju je zakazao predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Jasmina Vasović je rođena 1969. godine u Čačku, diplomirala je 1995. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a pravosudni ispit je položila 27. juna 2020. godine.

Vasović je od 2009. do 2013. bila sudija Višeg suda, a potom i sudija Apelacionog suda, a za sudiju Vrhovnog kasacionog suda izabrana je 2018. godine.

Novoizabrana predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović izjavila je da od svih sudija očekuje da ozbiljno shvate odgovornost sudijske funkcije i da imaju na umu da im ona sama po sebi ne daje moć već da oni svojim znanjem, ponašanjem i sistemom vrednosti toj funkciji daju ili ne daju moć i ugled.

- Ovo je ujedno moja prva poruka sudijama i javnosti - rekla je Vasović u prvom obraćanju u Skupštini Srbije nakon polaganja zakletve.

Ona je dodala da zakletva pred poslanicima za nju predstavlja poseban momenat kako u karijeri tako i u životu i budi one emocije koje je, kako kaže, osetila kada je izabrana za sudiju.

- Trudiću se da na isti način kao i do sada budem posvećena poslu i da profesionalno obavljam svoju novu funkciju koja je istovremeno velika čast i još veća odgovornost - rekla je Vasović.

Vasović je istakla da najveću odgovornost oseća prema građanima Republike Srbije koji od sudova očekuju jednaku zaštitu svojih prava, ali i prema kolegama.

- Kao što mi je Narodna skupština dala legalitet izborom na ovu funkciju tako mi je legitimitet svojom podrškom dala opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda pa je stoga moja reč u suštini njihova reč, moje delo njihovo delo i verujem da to treba da bude sinonim za prvog među jednakima - navela je Vasović.

SAZNAJTE I OVO:

OVU BILJKU TREBA DA IMA SVAKA KUĆA! Danju ČISTI vazduh, a noću PROIZVODI kiseonik! (FOTO)

SELAKOVIĆ: Laži Marinike Tepić nisu napad na mene, nego na predsednika Vučića

CRKVA DANAS SLAVI VELIKI PRAZNIK: Izgovorite ovu molitvu za spas i blagostanje

Prema Zakonu o sudijama, predsednik VKS bira se na period od pet godina i ne može biti ponovo biran.

Zakletvi su prisustvovali ministarka pravde Maja Popović, predsednik Ustavnog suda Srbije, predstavnici Viskog saveta sudstva, sudije Vrhovnog kasacionog suda.

Po polaganju zakletve Dačić je Vasovićevoj čestitao na izboru i poželeo joj uspeh u radu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar