28°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen

Izvor: Happy BSC

SNIMLJENE JEZIVE SCENE, TELA SVUDA...SRBIJA NE ZABORAVLJA NATO ŽRTVE! (VIDEO)

Tačno je 22 godine od strašnog i teškog gubitka za našu zemlju

NAJVAŽNIJE:

NOVI KONTIGENT FAJZEROVE VAKCINE U SRBIJI: Na "Torlak" dopremljeno još 106.470 doza

RASTURENA KORONA SVADBA U BEOGRADU: Policija zatekla 100 zvanica, svima napisane kazne

SAOPŠTENJE MUPA: Evo šta se dogodilo u zgradi Pošte nakon dojave o podmetnutoj bombi

Na današnji dan, u vreme NATO agresije nad našom zemljom bombardovan je putnički voz u Grdeličkoj klisuri, u kome je poginulo 15, a više od 50 putnika povređeno.

Prema izjavama dvojice mašinovođa, Bobana Кostića i Gorana Mikića iz Niša, voz je iz niške stanice 12. aprila 1999. godine krenuo sa 15 minuta zakašnjenja, a u to ratno vreme, niko nije proveravao koliko je putnika u vagonima međunarodnog voza koji je saobraćao do Ristovca. Iz NATO aviona su ispaljena četiri projektila. Dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most u blizini. Od prvog projektila, ispaljenog tačno u 11.39 časova, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije, a drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine.

Raketa AGM-130 ispaljena sa NATO F-15E pogodila je most u trenutku kada je putnički voz prelazio preko mosta na liniji Beograd - Ristovac. Raketa je pogodila voz i uništila treći i četvrti vagon, dok most nije uništen

Neki izvori tvrde da je bilo više žrtava i da je Južna Morava odnela nekoliko tela putnika. Avioni NATO su u 11 i 40 sati ispalili nekoliko raketa koje su pogodile međunarodni voz Beograd-Solun, dok se kretao iz pravca Niša ka Vranju i prelazio most na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri, 18 kilometara južno od Leskovca.

Očevici su izjavljivali za medije da su avioni NATO danima nadletali Grdeličku klisuru i da su kobnog dana ispalili četiri projektila. O silini napada svedoči to što su sve kuće u krugu od 150 metara od pogođenog mosta bile oštećene, sa polupanim prozorima i oštećenim krovovima.

PROČITAJTE JOŠ:

VAKCINACIJA OTVARA GRANICE: 800 čartera za Tursku i Egipat

DRAMA U BiH: Ministru postavljen EKSPLOZIV pod auto, kamere sve snimile

NASILJE SE NE PRAŠTA: Suspendovani policajci koji su brutalno pretukli mladića zbog kršenja mera (VIDEO)

NATO je prvo negirao napad na voz, ali ga je kasnije potvrdio i nazvao "kolateralnom štetom". Tadašnji portparol NATO Džejmi Ši priznao je da je u napadu na most u Grdeličkoj klisuri pogođen putnički voz, ali je tvrdio da "nije postojala namera da se pogodi voz". Vrhovni komandant NATO, general Vesli Klark izjavio je da je pilot gađao most u dva navrata.

Kako je izjavio, "zadatak pilota bio je da sruši most" i da on, kad je "u poslednjem delu sekunde shvatio da na most ulazi voz“, više "nije mogao da zaustavi raketu".

NATO bombardovanje SRJ počelo je 24. marta 1999. nakon što je Beograd odbio ponuđeni sporazuma zapadnih zemalja predvođenih SAD o rešavanju kosovske krize i trajalo je 78 dana.

Broj žrtava zvanično nije utvrđen i kreće se od 754, po podacima Fonda za humanitarno pravo do više hiljada, koje pominju političari.

Brojne žrtve

Pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali. Prema izjavi konduktera posle nesreće, u vozu je broj putnika bio veći od 50, a među identifikovanim poginulima je bilo i dece i trudnica.

Na dan bombardovanja, kasno posle podne, iz leskovačke bolnice je javljeno da je primljeno 16 teže i lakše ranjenih putnika. Ali, nije svima povređenima pomoć ukazana u Leskovcu. Tačan broj nastradalih putnika nikada nije utvrđen.

Među poginulima su bili tek venčani Ana Bjeletić i Ivan Marković, istraživači u oblasti hemije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar