Izvor: Happy BSC
18.02.2021 u 16:08
0

SPC IZABRALA POGLAVARA! PORFIRIJE NOVI PATRIJARH! (FOTO, VIDEO)

Sveti arhijerejski Sabor SPC izabrao je novog patrijarh SPC, 46. po redu i to u kripti Hrama Svetog Save.

VESTI DANA

GAZI ZVEZDO GAZI: Crveno-bela mašinerija SPREMNA za Milaneze!

Dr Kisić poručuje: I posle vakcinisanja MOŽEMO prenositi virus!

VUČIĆ razgovarao sa šefom diplomatije Severne Makedonije: Teme dijalog i ekonomija!

Novi patrijarh je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić.

15:42 – PORFIRIJE NOVI PATRIJARH!

Novi patrijarh SPC je dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. Rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje dece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, posle Drugog svetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu.

15.30 OBRT U GLASANJU

U prvom krugu glasanja za novog patrijarha bili su episkop banjalučki Jefrem, bihačko-petrovačko i zvorničko-tuzlanskim episkop Hrizostom, i episkop novogračaničko-srednjezapado američki Longin Krčo.

Ali, kako se navode nezvanični izvori, onda su episkopi Hrizostom i Longin svoje glasove predali episkopu bačkom Irineju (Bulović) i mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju (Perić).

Sada vrh SPC glasa između Hrizostoma, episkopa Irineja i mitropolita Porfirija.

14.09 – Srpski patrijarh biće jedan od trojice ovih episkopa!

Kako saznajemo, kandidati za budućeg srpskog patrijarha su: Episkop banjalučki Jefrem, bihačko-petrovačko i zvorničko-tuzlanskim episkop Hrizostom, i episkop novogračaničko-srednjezapado američki Longin Krčo.

U toku je glasanje, posle koga će se znati 46. poglavar SPC.

14:05 – Počelo glasanje

U kripti Hrama Svetog Save u toku je radni deo Sabora i počelo je glasanje za izbor 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve. 

12.00 – počeo izborni Sabor

U Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru počeo je izborni Sabor Svetog arhijerejskog Sinoda na kojem će Srpska pravoslavna crkva dobiti 46. patrijarha, a početak Sabora označila su zvona sa Hrama.

Saborom predsedava episkop sremski Vasilije jer je episkop šabački i admnistrator eparhije valjevske Lavrentije, koji je kao najstariji episkop bio planiran za predsedavajućeg, juče hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Saboru prisustvuje 36 vladika od ukupno 39 koliko ih je u Sinodu, a ne prisustvuju episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australijsko novozelandski Siluan i episkop zapadno američki Maksim.

U Kripti Hrama svakog vladiku sačekao je poseban sto, opremljen mikrofonom i monitorom na kome će biti snimani govornici, a svakom od njih biće dostupna i fascikla sa članovima Ustava SPC koji regulišu izbor poglavara, rokovnik za beleške sa logom Crkve i bočica sa alkoholom za dezinfekciju ruku.

Vrata Hrama zaključana su u 12. 00 časova, a ispred se nalazi veliki broj medijskih ekipa što govori o zainteresovanosti i važnosti ovog događaja.

11:45 – Vladike se spremaju za početak Sabora

Poslednje vladike ulaze u Hram Svetog Save. Ispred Parohijskog doma okupilo se par desetina vernika koji su došli po blagoslov, kao i brojne novinarske ekipe. Vrata Hrama biće potom zaključana i otvorena tek pošto predsedavajući Saborom, vladika sremski Vasilije, odredi pauzu.

U kripti Hrama svakog vladiku sačekaće poseban sto, opremljen mikrofonom i monitorom na kome će biti snimani govornici. Na svakom „radnom mestu“ postavljena je fascikla sa članovima Ustava SPC koji regulišu izbor poglavara, rokovnik za beleške sa logom Crkve i bočica sa alkoholom za dezinfekciju

11:05 – raspored ZASEDANJA

Raspored zasedanja do kraja dana izgleda ovako:

11.00 – Kafa i doručak u Parohijskom domu Svetosavskog hrama

12.00 – Priziv Svetog duha i početak zasedanja Sabora

13.30 – Pauza za kafu

16.00 – Ručak u Parohijskom domu

16.30 – Nastavak zasedanja do 18.30 sati (ukoliko bude potrebe)

19.30 – Večera u Patrijaršiji SPC

Za sutra ujutru najavljeno je služenje Svete liturgije u Sabornoj crkvi.

11.00  Završena Sveta Liturgija 

Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Save je završena je u 11 sati i vladike su izašle iz Hrama. Proglašena je pauza nakon koje, u 12 sati, počinje radni deo Sabora.

– Neka je blagosloven ovaj dan I početak Svetog Arhijerejskoj Sabora – poručio je u svojoj besedi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

– Ovo je istorijski Sabor jer se prvi put održava pod svodovima Hrama Svetog Save. Neka Gospod usliši naše molitve za jedinstvo naše Crkve. Neka nas Sveti Sava inspiriše Duhom Svetim da izaberemo patrijarha srpskog – poručio je mitropolit.

09:40 – POSLE LITURGIJE KRAĆA PAUZA, PA ZASEDANjE

Sveta arhijerejska liturgija trajaće do 11 časova, posle čega će biti služena molitva Priziva Svetog Duha. Nakon toga biće napravljena kraća pauza. Vladike će potom, bez prisustva javnosti sići u kriptu Hrama gde će početi radni deo izbornog Svetog Arhijerejskoj Sabora SPC. Očekuje se da patrijarh bude danas izabran.

09:22 – 12 VLADIKA SLUŽI NA LITURGIJI

U Svetoj arhijerejskoj liturgiji, pored mitropolita Hrizostoma i episkopa šumadijskog Jovana učestvuju i vladike raško-prizrenski Teodosije, slavonski Jovan, kruševački David, mileševski Atanasije, moravički Antonije, budimljansko-nikšićki Joanikije, dizeldorfski Grigorije, zapadnoamerički Irinej, buenosajreski i južnoamerički Kirilo i dioklijski Metodije. Ostale vladike molitveno prisustvuju bogosluženju.

09:07 – POČELA SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA

U Hramu Svetog Save je počela Sveta arhijerejska liturgija koju predvode mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkop šumadijski Jovan. U službi učestvuje petnaestak vladika. U Hram je pušteno par desetina vernika.

08:32 – VLADIKA FOTIJE I VLADIMIR ROGANOVIĆ STIGLI NA LITURGIJU

Na vračarski Plato je stigao episkop zvorničko tuzlanski Fotije i direktor Uprave za vere ministarstva pravde Vladimir Roganović, koji će prisustvovati liturgiji.

Ispred Hrama se nalazi veliki broj novinara. Prisutne su ekipe svih domaćih medija.

08:26 – U HRAM STIGLI VLADIKE JOVAN I TEODOSIJE

U Hram Svetog Save pristizu članovi Sabora i sveštenici Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. U bogomolju upravo ulaze vladike sumadijski Jovan i raško-prizrenski Teodosije

08:25 – OČEKUJE SE DOLAZAK PREDSEDAVAJUĆEG SVETOG SINODA

Očekuje se dolazak predsedavajućeg Svetog arhijerejskog sinoda mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma. Njega će pred Hramom Svetog Save dočekati „domaćin“ zasedanja vikarni vladika Stefan Šarić sa sveštenicima

08:21 – SVE SPREMNO ZA LITURGIJU, ISPRED HRAMA POLICIJA

U Hramu Svetog Save na Vracaru sve je spremno za liturgiju arhijereja i početak izbornog Svetog arhijerejskog Sabora SPC. Sveta liturgija zakazana je za 9 časova.

Hram je trenutno zaključan, a ispred vrata stoji policija. Policijske patrole postavljene su i u okolini Hrama, kao i na ulazu u Parohijski dom.

08:00 – VLADIKA LAVRENTIJE SE OSEĆA DOBRO

Episkop šabački i administrator valjevski Lavrentije, koji je juče primljen u Klinički centar Srbije zbog upalnog procesa koji je eskalirao, oseća se dobro i na putu je potpunog oporavka.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Saborom će predsedavati episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i admnistrator Eparhije valjevske Lavrentije hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije.

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

PROČITAJTE JOŠ

PUCNJAVA U PRIŠTINI: Dve osobe povređene!

JOKIĆ PONOVO SJAJAN! Postigao 33 poena!

KRAJ LEDENOG TALASA: Narednih dana temperatura i do 20 stepeni!

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno.

Uslov za izbor je nadpolična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Mitriopolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom kao zanimljivost ističe da je patrijarh Pavle posle devetog glasanja ušao kao treći kandidat u uži izbor trojice.

– Mi iskažemo svoju volju, a Bog će reći ko će biti – navodi Hrizostom.

Izbor dolazi posle tri meseca od upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter