Izvor: kurir.rs
18.02.2021 u 07:18
0

Srbija danas dobija NOVOG PATRIJARHA!

Sabor na kome će se birati 46. patrijarh počinje danas u 12 sati. Arhijereji, podeljeni u dva tabora, okupili se i juče kako bi sve finiširali. Sukob izbio oko monaha koji će izvlačiti kovertu sa imenom novog poglavara

Sabor Srpske pravoslavne crkve, na kome će se birati 46. patrijarh, održaće se danas, 18. februara, s početkom u 12 časova, a oba tabora vladika imala su i juče sastanke, poslednje pripreme pred okupljanje.

Iako je već sve manje-više poznato danima unazad – ko su kandidati koje će gurati obe struje, poslednji sukob je izbio dan-dva pred održavanje sabora, i to zbog izbora monaha koji će izvlačiti kovertu sa imenom patrijarha.

VESTI DANA

DONACIJA SRBIJE STIGLA U CRNU GORU: Sleteo avion sa 2.000 doza vakcine protiv korone

EVO KOLIKO JE PARA BILO U KOVERTI ZBOG KOJE JE UHAPŠENA SUDIJA: Predsednicu Prekršajnog suda pala zbog MITA!

JEZIVA SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Autobus sleteo s puta, uleteo na parking, zakucao se u auto

UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA ORUŽANI NAPAD NA ADVOKATA U BEOGRADU: Policija privela dvojicu muškaraca zbog pokušaja ubistva!

MILAN STIGAO U BEOGRAD: Aplauzi Ibrahimoviću i Maldiniju

Tačka sukoba

– Oba tabora održala su sastanke. Vladike okupljene oko Irineja bačkog okupile su se u sredu u 14.30 sati. U popodnevnim časovima je i drugi tabor imao sastanak. To su bile poslednje pripreme pred današnji sabor 

– Što se tiče kandidata, nema nikakvih promena. Kandidati jedne struje (okupljene oko Irineja) jesu vladike Irinej, Porfirije i Jefrem (banjalučki), dok su kandidati druge struje Joanikije i Hrizostom. Šanse ima, ali malo manje, i episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije. Međutim, sukob je izbio oko izbora monaha koji će izvlačiti kovertu s imenom patrijarha. Sinod je odlučio da to bude arhimandrit Jovan Radosavljević, ali je juče došlo do obrta. U Patrijaršiju su, naime, iznenada došle vladike Joanikije, Justin i Teodosije, i uz svađu izdejstvovale da tu dužnost ispuni Matej.

 Koverat sa imenom novog patrijarha izvlači najstariji arhimandrit, koji je i iguman. Tri koverte sa tri imena se ubacuju u sveto Jevanđelje posle čega se izvlači jedna sa imenom novog poglavara Srpske crkve. 

Srbija bi danas ako sve prođe po protokolu trebala da doboje novog patrijarha.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter