Izvor: Alo
16.02.2021 u 07:22
0

DRAMA U CRNOJ GORI SE NASTAVLJA: Ne ostavljaju na miru SPC i upokojenog mitropolita

Delovi medijsko-političke vrhuške u Crnoj Gori ne nameravaju da ostave na miru Srpsku pravoslavnu crkvu i pokojnog mitropolita Amfilohija. U televizijsku šemu javnog servisa RTCG za 2021. uvršćeno je niz sadržaja koji nastavljaju da satanizuju SPC. Advokat Mitropolije crnogorsko-primorske najavljuje tužbe ako takvi filmovi budu emitovani.

Advokat Dalibor Kavarić kaže da ako će se praviti filmovi poput „Svedok Božije ljubavi“, kroz koji je pokušana diskreditacija mitropolita Amfilohije, i slične medijske gadosti, apsolutno se neće ćutati.

Tužba ako se nastavi satanizacija SPC

„Protiv odgovornih lica će biti podnete krivične prijave za krivično delo izazivanja verske i nacionalne mržnje i diskriminacije za koje su propisane ozbiljne kazne krivičnim zakonikom Crne Gore. Jer, radi se o raspirivanju verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema jednoj verskoj i etničkoj nacionalnoj grupi u Crnoj Gori. To je način da se kod ljudi izazove uznemirenje, poniženje i da se podstaknu podele u društvu i eventualno neki oblik međuverskog i nacionalnog razdora,“ objašnjava Kavarić.

Sagovornik Sputnjika napominje da niko ni od koga ne traži da veliča delo pokojnog mitropolita Amfilohija, iako mnogi građani Crne Gore smatraju da njegov lik i delo zaslužuje visoko mesto u novijoj crnogorskoj istoriji, već je dovoljno da se objektivno o njemu govori i piše.

Nije zabranjeno govoriti – ali istinu

PROČITAJTE JOŠ

DUBAI U ČAST SRBIJE: Burdž Kalifa sija u bojama srpske zastave! (FOTO)

Sledeća pandemija biće još smrtonosnija od korone? Američki dr tvrdi: „Nemamo vremena za gubljenje“

NESTOROVIĆ UPOZORIO: Ove tri stvari gotovo sigurno dovode do karcinoma!

Deni Avdija čestitao Dan državnosti Srbije (VIDEO)

OBJAVLJENI REZULTATI: Izraelci završili ispitivanje Fajzerove vakcine, poznato koliko je zaista efikasna

„Nije zabranjeno da se piše i govori o bilo kome, bilo da je živ ili mrtav, ali da se to radi pošteno, novinarski i istorijski i da se istinito interpretira njegov život lik i delo, bilo da je svešteno ili civilno lice. Međutim, u ovom konkretnom slučaju radi se o nipodaštavanju, ironiji i potcenjivanju i neistinitom informisanju o životnom delu mitropolita primorskog Amfilohija. Očito je cilj da se ponizi kako on lično tako i Srpska pravoslavna crkva, srpski narod i uopšte hrišćanska vera iz razloga što određeni autori i centri nikako ne mogu da podnesu gubitak društvene moći,“ objašnjava naš sagovornik iz Crne Gore.

Umesto da za to, kako kaže, krive sebe, svoju nesposobnost i svoje kriminalne i nepotističke aktivnosti, i privatizaciju države, oni za to krive sad već upokojenog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je i dok je mitropolit bio živ kao i sada, apsolutno poštovala i poštuje zakone Crne Gore.

Šta sadrži anticrkveni serijal

Mediji u Srbiji obavili su da je ovih dana procurela programska šema Javnog servisa Crne Gore za 2021. kojom se predviđa nastavak tendencioznog serijala o SPC i upokojenom vladiki. Prvi deo je o, kako se navodi, o intrigantnoj temi –„političko delovanje SPC u Crnoj Gori“, sledi „Uništeno blago“ kroz koji se lažno želi prikazati „kulturocid“ koji sprovodi SPC i treći, najmorbidniji pod imenom „Blagoslov za ćutanje“ kojim se pokušava apostrofirati „pedofilija u SPC“.

„U ovom dokumentarcu govorićemo o tome kako i u kojoj meri aktivan politički angažman sveštenika, tokom predizborne kampanje i u postizbornim pregovorima o sastavljanju nove vlade, utiču na duhovnost, pastirsko delovanje i unutrašnje ustrojstvo ove verske zajednice. U doba socijalizma, o kulturnoj i sakralnoj baštini, uglavnom su brigu vodile republičke institucije zadužene za zaštitu spomenika kulture.

Dolaskom Amfilohija Radovića na čelo Cetinjske mitropolije, obnovu manastira i crkava, namernim izmenama izvorne arhitekture, zanemarivanjem obaveze da se sačuva autentičnost, uništeni su nepovratno brojni tragovi crnogorskog kulturnog identiteta“ – navedeno je u tekstu najave ovog serijala.

Filmovi su ironičnog naziva koji za cilj imaju satanizaciju SPC, a glavnog krivca vide u arhiepiskopu cetinjskom Amfilohiju, koga posmatraju kao izaslanika „crkve strane države“, koji je „fanatični sledbenik velikosrpskog nacionalnog projekta“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter