5°C

Beograd

Photo: happy bsc

Izvor: kosovo online

ZA ULAZAK U EU NIJE DOVOLJNO PRIZNANJE! Srbija mora da da dodatne garancije Prištini!

Marko Prelec, ekspert za Balkan u okviru Međunarodne krizne grupe, koja je juče predstavila izveštaj u kome je navedeno da postoje tri mogućnosti za postizanje kompromisa između Beograda i Prištine, tvrdi da ipak nije optimista da će do sporazuma brzo doći. 

PROČITAJTE OBAVEZNO

KORONA PRESEK: U Srbiji registrovano 2.080 pozitivnih, 19 osoba preminulo

Više od 300.000 vakcinisanih u Srbiji!

VRATILA SE NADA MACURA! Ove savete je podelila sa Happy TV

Vučić sutra na svečanosti otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji

POLICIJI SE JAVILA JOŠ JEDNA ŽRTVA: Aleksić za to neće ODGOVARATI!

- Ne vidim da se u skorije vreme može doći do dogovora, ali na duži period, jesam optimista. Nadam se iskreno da će doći do dogovora, ako ni iz kog drugog razloga, onda iz obostrane koristi, jer sadašnje stanje nije dobro ni za koga - kaže Prelec.

 

Da li se trenutna situacija može opisati kao zamrznuti konfikt, koji bi mogao da eskalira u nekom trenutku?

 

- Upravo tako. Sada, mi još ne znamo kakva će vlada biti u Prištini, ali po svemu sudeći neće biti više sklona kompromisu nego prethodne vlade. I ovako nisu bili naročiti spremni ni u Beogradu ni u Prištini, tačnije nisu imali minimalnu dozu međusobnog poverenja koje je potrebno.

 

Da li bi situacija bila povoljnija da je Srbija stigla do kraja pregovaračkog procesa sa EU, odnosno da li bi se u takvom scenariju lakše stiglo do kompromisa?

- Teško je odgovoriti na hipotetičko pitanje, ali ja imam drugačiji stav. Ne mislim da bi bilo lakše da je Srbija pri samom kraju, jer bi se onda Srbija kao članica EU počela odnositi prema Prištini kao što je to činila Grčka 25 godina prema Severnoj Makedoniji. Taj strah je prisutan u više zemalja EU. Samo priznanje na kraju neće biti dovoljno.

 

Priština je u više navrata naglasila da neće biti ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, da neće biti promene granica… Na kakav kompromis je uopšte spremna Priština?

 

- Dakle to je bitno otežavajuća okolnost, to što niko u Prištini ni u Beogradu ne predstavlja stvarno stanje stvari pred javnost. Bila je pre otprilike godinu dana jedna anketa na Kosovu, gde su pitali jeste li za ovu ili onu varijantu, za ZSO, za promenu granica i većina je bila protiv svih varijanti, ali na pitanje jeste li za sadašnje stanje još veći broj ljudi je bio protiv. Ako ste protiv opcija a, b ili c, onda morate reći zašta ste konkretno i kako ćete to postići.

SAZNAJTE I OVO

VULIN O SLUČAJU PRISLUŠKIVANJA PREDSEDNIKA SRBIJE: Ne sme proći nekažnjeno, ovo su dalji koraci

DR STEVANOVIĆ NAJAVIO: Uskoro krećemo u još bržu imunizaciju

NEVEROVATNE ISPOVESTI U EMISIJI POSLE RUČKA: Ovako su nas tukle supruge (DANAS OD 15 ČASOVA)

PRVI KOMERCIJALNI LET U SVEMIR Trojica putnika poleću 2022. godine

ĐOKOVIĆ O BRAJANTU: Zauvek Mamba! Volim te, prijatelju (FOTO)

Kako gledate na Vašingtonski sporazum i da li će Bajdenova administracija nastaviti s njegovom primenom ili će, kako neki najavljuju, on pasti u vodu?

- Mislim da će biti nešto između dve krajnosti. Neki elemnti će definitivno pasti u vodu, jer taj sporazum je vrlo bizaran, jedino što je zanimljivo je priznanje Izraela, ali je pitanje šta će sada biti od toga. Mislim da se SAD neće formalno odreći sporazuma, ali neće ni insistirati previše na njemu jer će akcenat biti negde drugde.

 

Koliko će se Bajdenova administracija uopšte baviti Balkanom s obzirom na sve druge probleme s kojima se suočavaju SAD?

 

- Apsolutno imaju preče probleme, ali to je veliki aparat koji je spreman nositi se s nizom izazova. Ne treba ni zaboraviti da Bajden i njegova ekipa imaju iskustva na Balkanu.

 

Mogu li Vašington i Brisel da nateraju Srbiju i Kosovo da postignu sporazum?

 

- Teško. Da je to moguće zašto to već sada ne bi napravili, odnosno zašto to nisu uradili poslednjih 12 godina, kada su Vašington i Brisel zajedno nastupali.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar