5°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Srbija Danas

OD KAZNI ZARAĐENO 30 MILIONA: Januar obeležio PORAST kršenja protivepidemijskih mera širom države

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković otkriva da je za prvih 17 dana januara naplaćeno 28,9 miliona dinara od mandatnih kazni.

Sanitarna inspekcija, policija i komunalci još "trče maraton" u kontroli sprovođenja protivepidemijskih mera, iako su praznici prošli, a od četvrtka su započeli i kontrole na svim vakcinalnim punktovima za masovnu imunizaciju van zdravstvenih ustanova.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković otkriva da je za prvih 17 dana januara naplaćeno 28,9 miliona dinara od mandatnih kazni. To je gotovo dostiglo ukupnu sumu - 30,4 miliona od kazni izrečenih za prvih 45 dana primene novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji važi od 16. novembra.

Delokrug ovih službi je sada proširen i na punktove za vakcinaciju, na kojima sanitarni i zdravstveni inspektori kontrolišu obezbeđenost prostora za adekvatan pregled pre imunizacije, stavljanje na uvid obrazaca sa saglasnost za prijem vakcine i upisivanje podataka vakcinisanih u medicinsku dokumentaciju.

- Kontrolišemo i odlaganje medicinskog otpada koji se stvara pri imunizaciji, da li svaki punkt ima prostorije za odmor vakcinisanih osoba - objašnjava Stamenković.

To ne odvlači pažnju inspektora sa ugostiteljskih i trgovinskih objekata, koji su u najčešći prekršioci protivepidemijskih mera.

- Generalno nismo očekivali da će se mere za najveće praznike kršiti u ovolikoj meri, ali ni ovo nije drastičan broj prekršaja - priča Stamenković i dodaje:

- Od 31. decembra do 3. januara urađeno je 2.896 nadzora, zatvoreno 27 uglavnom ugostiteljskih objekata i po osnovu 132 prekršajna naloga izrečeno kazni u visini 4,5 miliona dinara.

Za srpsku Novu godinu se, bar po onome što pokazuje učinak nadzora, više slavilo. Samo za jedno veče, 13. januara urađeno je 1.198 nadzora i izrečena 82 prekršaja sa iznosom kazni od pet miliona dinara.

- U kontroli poštovanja mera radili smo sa policijom i komunalcima. Sanitarna inspekcija je prvih 17 dana januara izrekla 356 prekršajnih naloga u iznosu 13,8 miliona dinara - objašnjava Stamenković. - Na terenu su za Novu godinu bila 102 inspektora, a za srpsku 95. Iz redova komunalne inspekcije i policije bilo je oko 1.000 angažovanih i oni su za prvih 17 dana januara izrekli 1.240 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu kazni od 15 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ

HOROR! Beživotno telo žene blatnjavo i bez odeće nađeno u dvorištu porodične kuće

DOBRI EFEKTI VAKCINE: Evo kad SKIDAMO maske!

TUGA DO NEBA! Proslavljena glumica Mira Furlan PREMINULA!

3 DILEME I 3 ODGOVORA Ako se pitate koju vakcinu da odaberete, PROČITAJTE OVO

Zbog kršenja mere kućnog karantina izrečene po ulasku u zemlju bez negativnog PCR testa kaznu od 150.000 dinara moraće da plati 1.100 ljudi, među kojima je najviše onih koji su u Srbiju posle 21. decembra ušli na Batrovcima i Horgošu.

- Od kada je uveden PSR za ulazak u Srbiju za njih 51.144 izrečena je mera kućnog karantina, iz kojeg je do sada istekom obaveznih 10 dana ili dostavljanjem negativnog PSR testa izašlo 48.000 ljudi - precizira Stamenković.

- Oko 3.000 je još pod merom čije sprovođenje kontroliše MUP.

ZANIMAĆE VAS OVO

GRAĐANI OČEKUJU POPUŠTANJE MERA: Danas sednica Kriznog štaba

U BEOGRADU OTVORENI NOVI PUNKTOVI ZA VAKCINISANJE: Skoro 170.000 građana zainteresovano za cepivo

TOPAO JANUARSKI DAN: Umereno oblačno, temperatura do 16 stepeni

"DOPUSTITE DA SKLOPIM OČI, IDEM..." Poslednja PORUKA pokojne MIRE ledi krv u ŽILAMA! (FOTO)

Mala šansa za pasoše

Premijerka Srbije Ana Brnabić smatra da nije moguće uvoditi kovid-pasoše, koji se sve češće pominju kao mogući uslov za međunarodna putovanja. Za to, kaže premijerka, postoje dva razloga - pre svega, zato što bi to bila velika diskriminacija, i činjenica da se tome tome protive neke velike uticajne zemlje u Evropi.

- Kovid pasošima se protive Nemačka i Francuska, bez kojih ta odluka ne može da prođe - rekla je premijerka. - Ako se uvedu kovid-pasoši, Srbija će biti spremna zahvaljujući svom informacionom sistemu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar