13°C

Beograd

Photo: instagram/printscreen

Izvor: happy bsc

UŽIVO! PREDSEDNIK SRBIJE DOČEKUJE PRVI KONTIGENT KINESKE VAKCINE: Srbija prva u Evropi na listi Pekinga! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekuje na aerodromu "Nikola Tesla" avion "Er Srbije" kojim će iz Kine biti dopremljeno milion doza vakcine kompanije "Sinofarm".

Milion doza vakcine kineske kompanije "Sinofarm" stiglo je danas u Srbiju, a avion koji je dopremio vakcine, na beogradskom aerodromu dočekao je predsednik Aleksandar Vučić

Avion "Er Srbije" kojim je dopremljen prvi kontigent kineske vakcine protiv korona virusa sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" oko 9.45. Srbija je prva zemlja u Evropi koja je dobila ovako veliku isporuku vakcina iz Kine, rekao je predsednik Vučić u obraćanju za kineske medije.

Vučić je, u razgovoru sa kineskim medijima naglasio da su predstavnici naše vlasti već primili vakcine kompanija Sputnjik i Fajzer, a da će on, ukoliko bude mogao da bira, izabrati upravo kinesku vakcinu.

Predsednik je poručio da je zahvalan kineskom predsedniku Si Đinpingu na još jednom znaku prijateljstva, ali i ambasadorki Čen Bo za uložen trud.

Istakao je da je siguran u bezbednost kineske vakcine i napomenuo da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja je dobila ovoliku količinu cepiva.


Podsetimo, reč je o inaktiviranoj vakcini koja se koristi u Kini, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Napravljena je od korona virusa, a deluje tako što "podučava" imuni sistem da stvara antitela protiv SARS-CoV-2. Antitela se vezuju za virusne proteine.

Da bi kreirali BBIBP-CorV, istraživači iz Pekinškog instituta dobili su tri varijante korona virusa od pacijenata u kineskim bolnicama. Odabrali su jednu od varijanti, jer je bila u stanju da se brzo razmnožava.

Kada su istraživači proizveli velike zalihe korona virusa, zalili su ih hemikalijom zvanom beta-propiolakton.

Inaktivirani korona virusi više nisu mogli da se repliciraju, ali su njihovi proteini, uključujući šiljke, ostali netaknuti.

Zatim su istraživači izvukli inaktivirane viruse i pomešali ih sa malom količinom jedinjenja na bazi aluminijuma, koji stimulišu imuni sistem da pojača svoj odgovor na vakcinu.

I ova vakcina daje se u dve doze.

Kako je najavljeno iz kancelarije predsednika za saradnju s medijima, očekuje se da avion Er Srbije iz Kine sleti posle 9 časova.

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije virusa korona Zoran Gojković izjavio je juče da bi po dobijanju svih odobrenja od Agencije za lekove i medicinske sredstva, primena kineske vakcine u Srbiji mogla početi u nedelju ili ponedeljak.

Komentari korisnika (1)

XYZ

Čudo nije on lično otišao da je donese...kao one respiratorne...


Ostavite komentar