11°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Kurir.rs

TIODOROVIĆ IZNEO JEZIVE DETALJE: U poslednjih 10 dana hospitalizovana DVA deteta mlađa od 10 godina u Nišu

Od 32 deteta uzrasta do 10 godina kojima je prema podacima niškog Doma zdravlja potvrđen kovid dva su bila hospitalizovana, a nijedno nije imalo težu kliničku sliku.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović dodao je da deca tog uzrasta retko obolevaju i da nisu prenosioci, a da su izuzeci veoma retki.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja kovid pozitivne dece uzrasta do 10 godina čak 31 je virus dobilo od ukućana, a težih simptoma nije bilo.

- U kovid pedijatrijskom centru Kliničkog centra od 23. novembra do 3. decembra hospitalizovano je ukupno 20 deteta, od toga uzrasta do 10 godina dva, a nijedno nije iz Niša. Takođe nije bilo težeg obolenja - kaže Tiodorović.

SVE O SPORTU

SVE JE SPREMNO ZA MEĐUNARODNI SPEKTAKL: Kup nacija u Novom Sadu!

SAOPŠTENJE UEFE: Srbija bez predstavnika u Ligi Evrope sledeće sezone

STIŽE NAPADAČ U REDOVE CRNO-BELIH: Partizan dovodi pojačanje iz Superlige?

ODLOŽEN MEČ RUKOMETAŠICA NA EP: Korona u našim redovima!

Kaže da to ide u prilog činjenici koja je potvrđena u svetskoj naučnoj literaturi da deca tog uzrasta izuzetno retko oboljevaju i da nisu prenosioci.

- Međutim, veoma retkih izuzetaka uvek ima, pogotovo ukoliko imaju naslednih predispozicija ili već stečenih oboljenja već u tako ranom periodu života - dodaje epidemiolg.

Prema podacima Doma zdravlja u pedijatrijskoj kovid ambulanti je za nešto više od nedelju dana pregledano 331 dete, a ispostavilo se da je njih 68 pozitivno na koronu, od toga 32 uzrasta do 10 godina.

Kao jedan od medicinskih razloga zašto mlađi osnovci nisu prešli na onlajn nastavu, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je naveo da deca do 10 godina nemaju dovoljno receptora koji je neophodan da se virus veže za ćeliju.

Prosvetnim radnicima, kaže, izražava zahvalnost i divljenje za njihov rad u obrazovanju koje je "jedan od najvažnijih stubova društva koje želi da stremi prosperitetu".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar