12°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Alo.rs

DOKTORKA IVANA STAŠEVIĆ APELUJE: Sve više se kod kovid pacijenata razvijaju mentalne smetnje, evo šta je uzrok

Korona virus izaziva delirijum kod pacijenata koji prethodno nisu imali psihičke probleme, koji često prate poremećaj testa realnosti, halucinacije, agresivno i autoagresivno ponašanje

Zbog manjka kiseonika, duge izloženosti pregrevanju, brojnih medikamenata i drugih činilaca, pacijenti oboleli od kovida mogu dobiti i izrazite psihičke smetnje.

ULeskovačkoj bolnici je 1. decembra 2020. godine od kovida-19 preminuo pacijent (48) koji je pre nekoliko dana pokušao da se ubije usred bolnice tako što je razbio ogledalo i isekao se po čitavom telu. Porodica je tvrdila da nikada nije imao psihičkih problema.

A nekoliko dana ranije pacijent (75), koji nije bio psihijatrijski slučaj, ubio se skorom s prozora u KBC "Dr Dragiša Mišović". Zamenik direktora dr Predrag Savić tim povodom je izjavio da svakog dana vraćaju nekoga s prozora. Osim toga, bilo je i napada na medicinske radnike, a taze je i onaj iz Niša gde je kovid pacijent počupao sve cevčice sa sebe i napao sestre i doktore.

Doc. dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", kaže za medije  da neki kovid pacijenti i to uglavnom oni koji su na intenzivnoj nezi, razvijaju ozbiljne psihičke simptome, a da nije bilo prethodnog psihijatrijskog lečenja.

- Hipoksija (manjak kiseonika), poremećaj elektrolitne ravnoteže, pregrevanje zbog visoke temperature, veliki broj neophodnih lekova, infektivni agensi i svi činioci koji utiču na popuštanje mehanizma za očuvanje unutrašnje ravnoteže organizma, dovode do remećenja osnovne funkcije barijere koja čuva mozak od štetnih uticaja.

SVE O SPORTU

SVE JE SPREMNO ZA MEĐUNARODNI SPEKTAKL: Kup nacija u Novom Sadu!

SAOPŠTENJE UEFE: Srbija bez predstavnika u Ligi Evrope sledeće sezone

STIŽE NAPADAČ U REDOVE CRNO-BELIH: Partizan dovodi pojačanje iz Superlige?

ODLOŽEN MEČ RUKOMETAŠICA NA EP: Korona u našim redovima!

Klinički, to se manifestuje u formi složenog neuropsihijatrijskog sindroma delirijuma, koji često prate poremećaj testa realnosti, halucinacije, agresivno i autoagresivno ponašanje. Imali smo pre nekoliko nedelja pacijenta koji je u jednoj kovid bolnici procenjen kao osoba sa suicidalnim rizikom. Intervenisali smo psihijatrijskom konsultacijom. Čim mu je PCR bio negativan, nastavio je lečenje u našoj ustanovi. Nikada pre nije imao mentalne smetnje - objašnjava dr Stašević Karličić.

Klinički, to se manifestuje u formi složenog neuropsihijatrijskog sindroma delirijuma, koji često prate poremećaj testa realnosti, halucinacije, agresivno i autoagresivno ponašanje. Imali smo pre nekoliko nedelja pacijenta koji je u jednoj kovid bolnici procenjen kao osoba sa suicidalnim rizikom. Intervenisali smo psihijatrijskom konsultacijom.

Čim mu je PCR bionegativan, nastavio je lečenje u našoj ustanovi. Nikada pre nije imao mentalne smetnje - objašnjava dr Stašević Karličić.

Ona navodi i da su u bolnici od početka epidemije lečili desetak pacijenata koji su zdravi i pravi bili pre kovida, a zaražavanjem i odlaskom na intenzivnu negu stigli su im i delirijumi i psihički problemi.

- U ostalim slučajevima intervencije psihijatra tokom lečenja u kovid bolnici uglavnom završe posao. I kad izleče kovid, poboljša se njihovo mentalno zdravlje - navodi ona i dodaje

- Kod obolelih od kovida 19 strah je daleko veći nego kod običnih ljudi, kako za sopstveni život, tako i za život bližnjih, i ta situacija je svojevrsna vrsta stresa. Kod onih koji su prethodno psihijatrijski lečeni ili koji su hronično psihološki iscrpljeni može doći do pogoršanja psihičkog stanja, sve do pojave suicidalnih misli i ideja. Ali bilo je slučajeva da se kod osoba obolelih od kovida 19 u jedinicama intenzivne nege razviju ozbiljni psihički simptomi, a da nije bilo prethodnog psihijatrijskog lečenja.

Anksioznost i strah

"Svi smo svedoci da kovid 19 znatno utiče na mentalno zdravlje stanovništva čitave planete, a posebno na ranjive grupe, kao što su osobe sa već postojećim psihološkim teškoćama ili psihijatrijskim poremećajima, starije stanovništvo, trudnice, deca i adolescenti, kao i osobe sa hroničnim telesnim oboljenjima. Potencijalni, kao i oni realni gubici (zdravlja, voljenih, posla, prethodnog stila života) očekivano i prirodno izazivaju osećanja straha i anksioznosti, neraspoloženje, ljutnju i slično".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar