18°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Kurir.rs

DANAS VERNICI SLAVE JOVANA ZLATOUSTOG: Ukoliko morate da radite, ove TRI STVARI NIKAKO ne uzimajte u ruke

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u četvrtak, 26. novembra obeležavaju praznik posvećen sećanju na Svetog Jovana Zlatoustog, a u mnogim porodicama ovaj dan biće obeležen kao krsna slava.

U pitanju je veliki svetitelj i reformator, carigradski patrijarh i jedan od tri Sveta jerarha, koji je cenjen u celom hrišćanskom svetu po svojoj borbi protiv jeretika.

Za života je bio omiljen u narodu, jer se svakome rado obraćao i pomagao u tumačenju Svetog pisma, a često je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Zbog svog divnog besedništva, ostao je zapamćnem kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve, po čemu je i dobio svoj nadimak “Zlatousti”.

Pošto je u pitanju jedan od najučenijih svetitelja, narodni običaji nalažu da se obavezno u ruke uzme neka knjiga i iz nje pročita barem nekoliko redaka.

U nekim krajevima Srbije i dan danas se veruje da na današnji dan žene ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer Jovan Zlatousti ne želi da one na njegov praznik rade.

SVE O KORONI

ODLUKA O NADZORU ZA PRAZNIKE Tiodorović: Nema potrebe za policijskim časom (VIDEO)

OBORENI SVI CRNI REKORDI! Nikada više zaraženih i preminulih, a u ovom gradovima je najgore!

Raste broj zaraženih među korisnicima ustanova socijalne zaštite

Pored toga, u nekim krajevima postoji verovanje da onaj ko na današnji dan prekine nit, time ugrožava svoj život.

Iako se Sveti Jovan Zlatousti u mnogim porodicama obeležava kao krsna slava, ove godine mnogi od nas, iz zdravstvenih razloga, neće iskoristiti priliku da se vide sa svojim najmilijima koji slave, niti će moći da im slavu čestitaju uživo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar