21°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: kurir.rs

OSTAĆE UPAMĆEN: Patrijarh Irinej je bio pravi ujedinitelj i slab na tešku sudbinu naroda

Irineja je odlikovalo bogato obrazovanje, biće upamćen kao branitelj crkvenih i državnih interesa, a najviše običnog naroda

Upokojeni patrijarh srpski Irinej (90), otkad je imenovan za poglavara SPC, bio je svetionik za vernike i oslonac za crkvu. Ostaće upamćen kao pomiritelj, branilac crkvenih i državnih interesa i kao jedan od najpožrtvovanijih za završetak radova u Hramu Svetog Save.

OVO JE BIO POGLAVAR SPC

NA ČELU SPC JE BIO 10 GODINA, ZVALI SU GA POMIRITELJ: Ovo je ŽIVOTNA PRIČA patrijarha Irineja

ŽIVOTOPIS PATRIJARHA IRINEJA: Rodio se kao Miroslav, evo kad je prelomio da se zamonaši

OVAKO JE GOVORIO PATRIJARH SRPSKI IRINEJ: Ja program nemam, moj program je program naše svete Crkve

Iz Vidova kod Čačka

Želja mu je bila da osvešta Hram, u novembru, kada je bilo planirano da se unutrašnji radovi privedu kraju, ali nažalost, zbog odlaganja završetka za februar, poglavaru SPC se ta želja nije ostvarila. Hram će ipak biti zauvek osveštan njegovim duhom i telom, koje će počivati u kripti.

Patrijarh Irinej je rođen 1930. u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović, od oca Zdravka i majke Milijane. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu i, kasnije, postdiplomske studije u Atini.

Na dan Svete Petke, 27. oktobra, u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha. Bio je upravnik Monaške škole u manastiru Ostrog, rektor Prizrenske bogoslovije, vikarni episkop patrijarha s titulom episkopa moravičkog, a od 1975. je bio episkop niški. Na Saboru SPC 22. januara 2010. izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. Ostaće upamćen kao veliki duhovnik, ujedinitelj crkvenih i nacionalnih interesa, ali i kao čovek koji je bio osetljiv na tešku sudbinu naroda, uvek spreman da pomogne...

OVAKO JE GOVORIO PATRIJARH IRINEJ

... na svom ustoličenju

Običaj je da patrijarh pri stupanju na presto iznese svoj program. Ja program nemam, moj program je program naše svete crkve. Ja sam slab i očekujem da zajedno krmanimo crkvom.

... o podeli Kosova

Podela Kosova i nove granice, o čemu neki govore, za SPC, ali i za većinu stanovništva, nisu prihvatljivo rešenje. Srbija bez KiM nije Srbija. Kao kada čovek, kada mu izvade srce, on više nije živ čovek.

... o „Oluji“

Siguran sam da je ta euforija opijenosti zlom prošla, osim kod onih najusijanijih glava. Makar kada shvate da je za tih 250.000 Srba krenulo i svakoga dana put zemalja Zapada kreću puni vozovi i autobusi mladih.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar