Izvor: Alo.rs
19.10.2020 u 15:37
0

Laboratorija „VATRENO OKO“ radi PUNOM PAROM! Broj NOVOZAPOSLENIH RASTE!

U poslednje dve nedelje u laboratoriji “Vatreno oko““ Kliničkog centra Srbije dnevno stiže između 700 i 900 uzoraka na Kovid-19, kaže rukovodilac te laboratorije Snežana Jovanović i navodi da se obrađuje manje uzoraka nego u vreme drugog pika epidemije, ali da raste broj pozitivnih testova.

Kako ističe, od oko 800 uzoraka na dnevnom nivou, u proseku je između 10 i 20, čak i do 50 pozitivnih.

– Broj uzoraka nije porastao u odnosu na jun, jul ili avgust, ali jeste broj pozitvnih testova – rekla je Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ

NEMA DRUGE! Uveden policijski čas, pogledajte gde sve važi i koliko traje!

SVUGDE OTPUŠTAJU, A ONI TRAŽE RADNIKE Pogledajte gde je korona otvorila radna mesta i ko može da se zaposli

SRBIJA JE U CRVENOJ KORONA ZONI! Imamo više od 30 zaraženih na 100.000 ljudi, evo šta to znači!

KORONA NE JENJAVA! UMRLA NAJMLAĐA PACIJENTKINJA U HRVATSKOJ: Kilometarski redovi za testiranje

Najviše uzoraka stiže iz epidemiološke službe KCS i Klinike za infektivne i tropske bolesti, kao i drugih ustanova sa područja Beograda, a zatim iz Valjeva, Užica, Novog Pazara, Smedereva, Žablja…

Jovanović podseća da je kapacitet “Vatrenog oka“ 2.500 uzoraka dnevno i dodaje da od dana prijema do izdavanja rezultata prođe najviše 48 sati.

– Obično ne prođe duže od 24 sata, u zavisnosti od toga da li uzorak treba da se retestira – objašnjava Jovanović.

Laboratorija „Vatreno oko“ nedavno je dobila još dve PCR mašine koje su, kaže Jovanović, značajno ubrzale obradu podataka i skratile vreme od uzimanja uzorka do izdavanja rezultata.

OVO MORATE ZNATI

EKSKLUZIVNO NA HAPPY TV: Ovo su istinite priče sa Košara!

PALI SRBIN I BOSANAC U ITALIJI: Ukrali robu vrednu 200.000 evra, a sad ih čeka ROBIJA

U EKONOMSKOJ ŠKOLI SRUŠEN PLAFON: Povređena devojčica!

UBISTVO U JABUKOVCU: Apelacioni sud ukinuo rešenje za Maju, POJAVIO SE NEPOZNATI DETALJ!

– Govorimo o periodu kada uzorak uđe u laboratoriju, jer ne mora istog dana da bude dostavljen laboratoriji. Zahvaljujući tim mašinanama, u jednom trenutku četiri ploče sa po 94 uzorka mogu da se stave u rad i da očitaju rezultat – objašnjava Jovanović.

U sobi jedan radi se prijem uzoraka i pregled dokumentacije u uslovima negativnog pritiska i trećeg nivoa bezbednosti, a ako je sve u redu uzorak se, pojašnjava Jovanović, šalje na dalju na dalju obradu, odnosno, na inaktivaciju virusa, koja se obavlja u tzv.pećnicama.

Uzorci se do obrade čuvaju u frižideru, odakle se prebacuju u sobu 3, u kojoj se radi ekstrakcija nukleinske kiseline, takođe u uslovima negativnog pritiska i sa kompletnom zaštitnom opremom.

Između ta dva procesa, u sobi 2 priprema se tzv.master miks, što je, objašnjava Jovanović, neophodna stavka za samu reakciju lancanog umnožavanja, odnosno PCR.

– Posle toga, u sobi 4 radi se amplifikacija i na kraju se dobija krajnji rezultat koji se analizira i izdaje u kovid bazu – objašnjava Jovanović.

Laboratorija „Vatreno oko“ ima ukupno 36 zaposlenih, od kojih je nedavno u radnih odnos stupilo njih 15 – četiri doktora medicine, šest molekularnih biologa i biologa i pet laboratorijskih tehničara.

– Prošle sedmice počelo je da radi njih 13, a do kraja ove nedelje će još dvoje – kaže Jovanović.

Osim osoblja službe za mikrobiologiju KCS, tim “Vatrenog oka“ čine i zaposleni Klinike za endokrinologiju i bolesti metabolizma i Klinike za hematologiju KCS.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter