1°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

Stručnjaci UPOZORILI RODITELJE: Sa OVIM SIMPTOMIMA nikako ne šaljite decu u ŠKOLU i VRTIĆ!

Stručnjaci neprestano ponavljaju da situacija sa korona virusom ne sme da se shvati neozbiljno, naročito u periodu povratka dece u školske klupe.

Ni u kom slučaju ne treba slati decu u školu i vrtić ukoliko imaju bilo kakve simptome, pa i one "najbezazlenije", a ono što je još veoma važno, a slučaj iz jednog beogradskog vrtića to i potvrdio, jeste da i ukoliko roditelji imaju određene simptome, decu takođe treba da ostave kod kuće.

Doba je godine kada se meša početak sezone gripa, alergije, a uz prisutnost kovida, sve je dodatno otežano u raspoznavanju simptoma koji mogu biti veoma slični.

Pre korone, ukoliko bi dete "kašljucalo" ili "slinavilo" uglavnom bi išlo u vrtić ili školu, dok sada to ne sme da bude slučaj

Kako je objasnio dr Dejan Jonev, pedijatar iz Doma zdravlja "Dr Simo Milošević", trenutno je "simptomatika korona virusa veoma bogata i šarenolika". Naime, kreće se od klasičnih simptoma respiratornih infekcija do stomačnih tegoba i zbog toga svaku nelagodu treba ozbiljno tretirati.

SAZNAJTE I OVO...

SRUČILO SE NEBO NA BEOGRAD: Scene kao da je APOKALIPSA (FOTO, VIDEO)

Premijer ligu napustio NAJBOGATIJI fudbaler sveta! Za njega skoro niko nije čuo!

ROSI PROMENIO EKIPU: Devetostruki šampion sveta u Moto GP ne posustaje

Uz to, čak i ako dete nema simptome, ali roditelji imaju, opasnost po sve može predstavljati ukoliko dete ne ostane kod kuće. Ono što se desilo u prestoničkom vrtiću "Oblačak" to i potvrđuje.

U ovom vrtiću na Zvezdari, otac sa povišenom temperaturom i tegobama je nekoliko dana dovodio dete u vrtić, nakon čega mu je tokom vikenda i potvrđeno prisustvo virusa. Beogradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak objasnio je da se pomenuta porodica 13. septembra vratila iz Crne Gore sa odmora, da je otac već 14. septembra imao povišenu temperaturu i malaksalost, ali da su dete sve do 18. septembra oba roditelja naizmenično dovodila u kolektiv.

Dr Jonev dodaje i da ovakav stav treba da postoji ne samo zbog korona virusa već i zbog sprečavanja širenja drugih bolesti kojima su deca podložnija u velikim kolektivima pa i očuvanja imuniteta mališana.

Gak je rekao da su prostorije vrtića dezinfikovane i da nijedno dete nema simptome korona virusa, ali da je ovaj primer pokazatelj da se, bez odgovornosti svih, nije moguće izboriti sa epidemijom.

PROČITAJTE JOŠ...

SLATKI ZALOGAJ ZA 20 MINUTA: Napravite poslasticu sa jabukama i ČOKOLADOM

VUČIĆ: Odložen ekspertski sastanak zbog obolelog saradnika

VOZAČI, OPREZ: Ukoliko imate ovaj automobil moguće su VELIKE KAZNE

Mnogo se polemisalo i o povratnicima sa letovanja, tačnije da li je "pametno" decu slati u školu odmah po povratku. Preporuka koju je Krizni štab doneo za sve roditelje čija deca su putovala u inostranstvo, jeste da provedu 10 dana u kućnoj izolaciji od momenta ulaska u zemlju. Školska deca za to vreme mogu da prate nastavu onlajn.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar