5°C

Beograd

Photo: Twitter/Printscreen

Izvor: Blic.rs

U SRBIJU DANAS STIŽE DELEGACIJA DFC: Svi se slažu da je to PREKRETNICA u nivou američkih investicija na Balkanu

Visoka delegacija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) danas bi trebalo da stigne u Beograd, čime će početi i konkretna realizacija sporazuma koji je 4. septembra potpisan u Beloj kući.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će delegacija DFC, na čelu sa izvršnim direktorom Adamom Bolerom, ostati u Srbiji četiri dana, kako bi se upoznali sa svim okolnostima, a da se time kreće u direktno sprovođenje sporazuma, što je "politički i ekonomski veoma važno".

Navodeći da će DFC učestvovati u finansiranju projekata iz raznih oblasti, Mali je rekao da je njihov dolazak "veliki i snažan momenat za razvoj ne samo srpske, već i ekonomije u celom regionu".

Ekonomski analitičari saglasni su da njihov dolazak u Beograd može značiti praktično prekretnicu u nivou američkih investicija u Srbiji i na Balkanu, te samim tim i nova radna mesta i dodatne prihode u budžet Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je ranije da će otvaranje kancelarije DFC u Srbiji doneti vidljive i konkretne koristi i za ekonomiju celog regiona – kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima, finansiranje infrastrukturnih i podršku investicionim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija.

Budžet od 60 milijardi evra

Kako se navodi na zvaničnom sajtu DFC (U.S. International Development Finance Corporation), ova organizacija je zapravo američka razvojna banka. DFC sarađuje sa privatnim sektorom i finansira rešenja za najveće izazove sa kojima se zemlje u razvoju suočavaju danas.

Ulažu u različe sektore, poput energetike, zdravstva, ključne infrastrukture i tehnologije. DFC takođe omogućava finansiranje za male biznise i žene preduzetnice, kako bi kreirali nova radna mesta na rastućim tržištima.

SAZNAJTE JOŠ

Dr Tiodorović UPOZORIO: Očekuje se PORAST BROJA ZARAŽENIH!

U Grčkoj 170 novozaraženih, preminulo sedam osoba!

Pitanje koje MUČI MNOGE: KAKO će korona tek da utiče na RAĐANJE?

KINEZI OTKRILI NOVI NAČIN PRENOŠENJA KORONE! SZO tvrdi kako je to NEMOGUĆE!

Američka institucija daje direktne pozajmice i garancije malim i srednjim preduzećima, podržava tehnički razvoj, a pruža podršku i investicionim fondovima. Učestvuje u projektima u skoro 100 zemalja širom sveta.

Među najvećim projektima DFC u Istočnoj Evropi i Evroaziji su širenje trgovine i kapaciteta luka u Gruziji, unapređenje izvoza i bezbednosti hrane u Moldaviji, modernizacija prehrambene industrije u tom regionu, kao i jačanje energetske nezavisnosti u Ukrajini.

Kako se pretpostavlja, ova organizacija ima budžet od 60 milijardi evra, a tu korporaciju formirao je lično predsednik SAD. Zamišljena je kao pandan kineskom projektu "Novi put svile".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar