0°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

DR TIODOROVIĆ O KLJUČNE DVE NEDELJE I NAJGOREM SCENARIJU: "Nisam stigao da razmišljam DA LI ĆU IZDRŽATI"

Otkad je registrovan virus u Kini, mi smo pomno pratili dešavanja i iskreno smo se nadali da će se tamo i zaustaviti. Desilo se da je šest meseci kasnije on i dalje među nama. Stručnjaci kažu da ćemo se u normalu vratiti za dve godine, ali ko to može da garantuje, kaže u intervjuu prof. dr Branislav Tiodorović.

OVO MORATE ZNATI

VANREDNO: Marić NAPRAVIO PRESEDAN! Poslednja ISPOVEST Momčila Krajišnika koja je ZABOLELA mnoge! Večeras "Ćirilica" u 21!

NAPETO u Briselu Đurić: Priština POKUŠAVA da nas odvede 13 vekova UNAZAD!

Vulin PORUČIO: Ako su za NEZAVISNO Kosovo, ja sam za NEZAVISNU Srpsku!

Hoti: Cilj DIJALOGA Beograda i Prištine NORMALIZACIJA ODNOSA!

Prošlo je šest meseci od početka epidemije. Kakav je Vaš osećaj svega što se dešavalo u proteklim mesecima?

- Nije bilo straha, bio je jedan povećani oprez jer mi smo pre toga već dva meseca pratili šta se događa u Kini oko virusa koji se tamo pojavio, neke prve informacije smo imali, koje su mu osnovne karakteristike, kako se prenosi... Kada imate jednu takvu informaciju, mi smo tada mislili da je to daleko od nas, da će Kinezi zaustaviti, kao što su zaustavili SARS1 koji se zaustavio u Hongkongu i više ga nije bilo. Međutim, kako je prolazilo vreme, stekao se utisak da je ovo ipak nešto ozbiljnije.

Da li ste borbu sa virsom Covid-19 zamišljali ovako?

- Sva iskustva, ne samo naša, nego uopšte u svetu onih lekara koji se bave zaraznim bolestima u najširem smislu, epidemiolozi i infektolozi, na samom početku verovali su da će biti kao sa gripom. Znači dva do tri, četiri meseca maksimalno. Ona pandemija gripa 2009. godine trajala je ukupno osam meseci, ali u svakoj zemlji nije trajala duže od dva do tri meseca. To saznanje postojalo je odranije i mislili smo da će to ići tim redosledom. Međutim, kada smo videli da i u Kini to predstavlja izuzetan problem, da sa njihovom organizacijom, sa njihovim zdravstvenim sistemom, disciplinom ne uspevaju, da se gradovi izoluju, stavljaju u karantin, to je bio signal za sve nas da je situacija i te kako drugačija.

Gde ste pronalazili motivaciju i energiju za ovako tešku borbu, s obzirom na to da ste neprekidno putovali na relaciji Niš-Beograd?

- Moram da priznam da uopšte nisam stigao da razmišljam o tome da li ću izdržati, koliko obaveza imam, moj dan je bio angažovan 24 časa dnevno. U tom delu marta i aprila nisam spavao duže od nekoliko sati ukupno. Kada se čovek nađe u jednoj takvoj situaciji, onda njegova unutrašnja energija, motivacija, prevaziđu i njegova očekivanja.

Koji bi to najgori scenario mogao da nam se dogodi u narednom periodu?

- Najgori scenario bi mogao da bude da nam se pojavi skok obolelih i umrlih. Kod određenog dela stanovništva postoji neverica da virus i dalje cirkuliše i da postoji i ti ljudi se ponašaju opušteno, a to nije dobro.

Kada možemo očekivati da ćemo se vratiti normalnom životu?

- SZO je saopštila da je u pitanju period od dve godine. To je njihova poslednja izjava, ali sve se to svodi na predviđanje i to bi trebalo uzeti sa rezervom. Virus se održava isključivo u ljudskom organizmu, on je u čoveku zaštićen i on radi svoj posao. Ali, ono što bi trebalo da bude jasno je, sve dok se virus bude selio iz organizma u organizam, on će opstajati, a to znači da on može biti prisutan i godinama. I sada je važno da primenjujemo mere, ne samo mi u Srbiji, nego sve ostale zemlje oko nas, ali i svugde u svetu.

Vakcina će promeniti sve?

- Vakcina može da promeni dosta toga, ako je efikasna, ako stvara imunitet i ako bude bezbedna. Mora da bude potpuno ispitana.

Imamo nove, mlade epidemiologe

Da li mi u Srbiji imamo neke nove, mlade generacije epidemiologa?

- U Nišu ih recimo ima, te ljude malo ko da pomene i to nije u redu. Ima ih naravno i dobro rade svoj posao. U Srbiji ih ima manje, ali se i sam odnos prema njima tokom epidemije promenio.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar