7°C

Beograd

Photo: Twitter/Printscreen

Izvor: Kurir.rs

MINISTAR ŠARČEVIĆ SASTAO SE SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA: Neće biti rada preko norme i dodatnog opterećenja nastavnika

Predstavnici četitri reprezentativna prosvetna sindakata razgovarali su danas sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem o predloženim modelima nastave za predstojeću školsku godinu.

Predstavnici sindikata kažu da je sastanak trebalo organizovati ranije, kako bi svojim predlozima više uticali na dokument koji je donet oko organizacije nastave od 1. septembra.

Ružica Todić Brdarić iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" kaže da su na sastanku analizirali predočene modele i ukazali na ono što je za njih najvažnije, a to je bezbednost zaposlenih i učenika.

SAZNAJTE JOŠ

ISPOVEST TANJE SAVIĆ O MUŽU KOJI JOJ JE OTEO DECU: Jecala u suzama i OVO poručila! (VIDEO)

BOL I JAUCI ZA MLADIM ŽIVOTIMA: Supružnici UGUŠILI četvoro dece, tela pronađena u garaži kuće!

Srbija sa četiri košarkašice u Evroligi, čeka se Vasić

Fokus je, kako kaže, bio na zakonskoj normi da se poštuje četrdesetočasovna radna nedelja za prosvetne radnike . Od ministra su dobili uveravanja da će to biti ispoštovano.

"Pratićemo situaciju i insistirati da se poštuje zakon, da opterećenje učitelja i nastavnika ne bude preko norme", rekla je Todić Brdarić novinarima nakon sastanka.

Potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Zvonimir Jović napominje da je stav tog sindikata da je dobro što se deca vraćaju u škole, ali da se mora maksimalno voditi račina o bezbednosti đaka i zaposlenih.

"Nismo se složili sa svim što su predstavnici Ministarstva prosvete predložili i imamo svoje predloge iza kojih stojima i za koje smatramo da treba da budu deo uputstva", rekao je Jović.

On je naglasio da je taj sindikat imao zamerke koje se odnose na broj učenika i veličinu učionice, poštovanje četrdesetočasovne radne nedelje. Njihova sugestija je i da zaposleni koji imaju neke hronične bolesti ne učestvuju u nastavi uživo, već da se uključe u onlajn nastavu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je danas bio prvi radni sastanak sa sindikatima, da je sada momenat da se oni uključe, da je na sastanku bilo konstruktivnih predloga, posebno oko nastave u srednjim stručnim školama.

Ministar navodi da je razrešena dilema o preopterećenosti nastavnika i učitelja.

"Rasčistili smo dilemu koliko nastavnik radi. Ne postoji priča da prosvetni radnik radi pre podne uživo, a da popodne radi na onlajn platformi, a onda još snima na televiziji. Onaj profesor koji radi sa pola grupa tog dana je završio radno vreme kroz ono što predaje", pojasnio je ministar.

Napominje da će nastavnici na onlajn platformi raditi samo da bi dopunili fond časova. Tokom rada uživo u školi, dodaje, najviše posla imati učitelji i njima je radna norma ispunjena.

Jedan broj nastavnika, pojašnjava, zbog drugačije organizacije posla neće imati punu normu i oni mogu odrađivati druge poslove koji su u strukturi rada, kao što su dežurstva i razni vidovi pomoći oko učenja sa đacima.

"Dodatni resursi koji će se uključiti u rad mlađih razreda su profesori stranih jezika, veroučitelji, nastavnici koji drže građansko, muzičko, likovno i fizičko u starijim razredima osnovnih škola. Oni su sada pogodni da normu ispune sa mlađima. Biće uključeni psiholozi, pedagozi, bibliotekari, plus tehnološki viškovi", naveo je on.

Šarčević kaže da je razgovarao sa dekanom Učiteljskog fakultetu u Beogradu da svi apsolventi, ali i studenti master studijama, dolaze i "hospituju", kako bi se povećali resursi.

"Oni će biti uključeni u onaj deo koji se odnosi na časove veština , izrade domaćih zadataka", naveo je on i naglasio da to nije ništa novo da su ranije apsolventi učiteljskih fakulteta učestvovali u nastavi i da im je to bila priprema za ulazak u školu.

Na sastanku sa ministrom prosvete učestvovali su predstavnici Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" , Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Ministar kaže da je na sve sugestije i zamerke manjih sindikata, odgovorio mejlom. Tvrdi da su odgovore dobili i predstavnici Foruma beogradskih gimnazija koji su tražili da se zaposlenima obezbede po dve maske dnevno, da u nastavi uživo ne učestvuju stariji od 65 godina, da oboleli od kovida primaju platu 100 odsto...

Šarčević je naveo da lokalne samoprave obezbeđuju materijalne troškove za škole pa samim tim i maske, a da zahtev da stariji od 60 godina ne rade uživo ne može da se ispuni.

"Treba da se uvede vanredno stanje da bi se to uradilo. Ja imam preko 60 pa radim i mnogi drugi. Oko testiranja zaposlenih koji su tražili, postoje procedure koje određuje Krizni štab. Što se tiče vakcinacije u celom svetu posle zdravstvenih radnika se prvo vakcinišu prosvetni radnici zbog kontakta", naveo je on.

Kako kaže za bolovanje zbog kovida Ministarstvo prosvete tražiće tumačenje Ministarstva za rad.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar