7°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Blic.rs

OPREZ! STIŽE AMBROZIJA: Evo kada je bolje da NE IZLAZITE IZ KUĆE i zašto je ove godine ona JOŠ OPASNIJA

Polovina avgusta je doba godine koje alergični na ambroziju sa strepnjom dočekuju. To je, naime, period kada ova korovska biljka počinje intenzivnije da cveta. Za one koji su na nju osetljivi to označava i početak kijanja i kašljanja koji mogu da traju i do sredine oktobra, mada ima i onih koji ove simptome osećaju i ranije, već u julu.

Ovo je za medije pre dve nedelje potvrdila i Mirjana Mitrović, rukovodilac monitoringa praćenja alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine. Ona je kazala da se intenzivnije cvetanje očekuje upravo od polovine avgusta, dok druga polovina ovog meseca i ceo septembar predstavljaju period kada su vrednosti, pogotovo u Vojvodini i Beogradu daleko iznad graničnih.

Da je ambrozija već uspostavila kontinuitet u cvetanju, potvrđuju i rezultati aerobiološkog ispitivanja Zavoda za javno zdravlje Subotica. Kako ovi podaci pokazuju, u nedelju, 9. avgusta, registrovano je više od 30 polenovih zrna ovog jakog alergena po metru kubnom vazduha. Granična vrednost za ambroziju je, naime, od minimalnih 15 do maksimalnih 60 zrna, a biolog Tatjana Škorić kaže da je za očekivati da u narednim danima njihov broj premaši i 100.

- Ovo sada je granična vrednost na koju reaguju sve osobe koje su alergične na ambroziju, dok oni koji su izuzetno osetljivi reaguju i ranije. Nakon što se uspostavio kontinuitet u cvetanju, svakodnevno beležimo porast i narednih mesec dana je najpovoljniji period za emisiju polena ambrozije. To je glavni deo sezone cvetanja, kada se dnevne vrednosti kreću od visoke, preko veoma visoke do ekstremno visoke koncentracije i to se, kao i svake godine, očekuje u poslednjoj nedelji avgusta i prvoj nedelji septembra - objašnjava Škorić, dodajući da su prošle i pretprošle godine dnevni maksimumi zabeleženi 2. septembra.

U pomoć stiže i aplikacija

SAZNAJTE JOŠ

ISPOVEST TANJE SAVIĆ O MUŽU KOJI JOJ JE OTEO DECU: Jecala u suzama i OVO poručila! (VIDEO)

BOL I JAUCI ZA MLADIM ŽIVOTIMA: Supružnici UGUŠILI četvoro dece, tela pronađena u garaži kuće!

Srbija sa četiri košarkašice u Evroligi, čeka se Vasić

Od velike pomoći za život sa sezonskim alergijama svima koji su osetljivi na razne polene biće i mobilna aplikacija "RealForAll", koja pokazuje izmerene atmosferske koncentracije alergenog polena, konkretno u Novom Sadu, kada je naša zemlja u pitanju.

Prema podacima sa ove aplikacije, "udar" ambrozije sa više od 100 polenovih zrna u jednom metru kubnom vazduha počinje već sutra i traje sve do 18. septembra. Nakon toga, narednih pet dana, prema ovoj aplikaciji sledi opadanje, ali će vrednosti biti između 31 i 100 polenovih zrna, što su i dalje vrednosti koje uzrokuju velike smetnje. Potom, broj polenovih zrna pašće na vrednosti između 16 i 30, što ukazuje na to da sve do 28. septembra njihov broj neće biti ispod 15.

Tek od 29. septembra, vrednosti će biti između 4 i 15 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, što će za alergične na ambroziju značiti da najzad mogu da odahnu, tačnije da prodišu.

Ipak, ovako visoka koncentracija polena nije konstanta koja neprekidno traje mesec i po ili čak dva meseca. Postoje delovi dana kada je ona jača i kada je znatno slabija.

- Ono što možda predstavlja olakšanje, jeste da beležimo oscilacije u toku 24 sata, pa je tako najslabija koncentracija u ranim jutarnjim časovima i oko ponoći, dok najveće vrednosti beležimo u prepodnevnim časovima, kada malo otopli, vazduh se osuši i smanji vlaga - objašnjava biolog Tatjana Škorić.

Tako se na grafikonu pomenute aplikacije može videti da tokom noći zrna polena "miruju", a najviše "divljaju" između 8.00 i 12 sati, mada to može da varira u zavisnosti od vremenskih uslova. Od podneva do 20 sati, vrednosti su znatno manje.

Podsetimo, prošle godine su u prestonici zabeležene rekordne koncentracije polena ove korovske biljke, te su čak i sugrađani koji nisu do tada imali probleme osećali određene tegobe.

- Prošle godine je u Beogradu oko 25-26. avgusta bilo 980 polenovih zrna u jednom metru kubnom vazduha, a granična vrednost je 30 zrna - rekla je Mirjana Mitrović.

Kako je istakla, u Beogradu je u poslednjih 16 - 17 godina, period od 20. avgusta do 15. septembra onaj sa najvećim dnevnim vrednostima, a po svemu sudeći ove godine će taj period možda biti i duži.

Opasnost zbog korone

Ove godine sezona ambrozije će za osetljive na polen ove korovske biljke biti još opasnija pošto su lekari potvrdili da svi koji su alergični na nju mogu da imaju dodatnih problema ako dobiju korona virus.

To se ne odnosi samo na ljude koji su alergični na ambroziju. Ljudi koji imaju izražene alergijske poremećaje u smislu tih respiratornih alergija, spadaju u grupu rizičnijih nego zdravi građani - objasnila je ranije  pulmolog dr Tatjana Radosavljević.

Kako se zaštititi

Kada je koncentracija polena povećana u vazduhu, lekari ne preporučuju provetravanje prostorija. Takođe, tada veš ne bi trebalo da sušiti napolju. Potrebno je nositi naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima. Posle svake šetnje treba se presvući i oprati kosu pre spavanja, da bi se uklonio sav polen. Redovno treba prati ruke i ne dirati oči kad zasvrbe. Nos možete ispirati fiziološkim rastvorom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar