9°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Alo.rs

PANIKA MEĐU GRAĐANIMA: Pojavio se virus Zapadnog Nila

Sada je period najveće aktivnosti komaraca.

Da li u Beogradu ima komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila? Odgovor bi trebalo da bude jednostavan, svuda ali ne i kod nas. I zavisi od toga koga pitate!

Pre mesec dana nadležni iz Zavoda za biocide su izašli u javnost i otvoreno istakli da su u prestonici otkriveni komarci koji su zaraženi virusom Zapadnog Nila koji se na našim prostorima prvi put pojavio 2012. godine.

Pre nekoliko dana ovo je potvrdio i Institut "Batut" koji je u svom saopštenju istakao da su komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otkriveni u Beogradu, ali i još sedam gradova širom Srbije. Uz jasnu napomenu stručnjaka da, za sada, od početka sezone nije registrovan još nijedan slučaj ovog virusa kod ljudi.

Međutim, onda se u celu priču uključila "Gradska čistoća" koja je demantovala sve prethodne nalaze nadležnih, te optužili "Zavod za biocide i medicinsku ekologiju da zbunjuje sugrađane, stvara paniku bez razloga i narušava ugled i poverenje u Gradsku čistoću, kao i rad stručnjaka Sektora ekologije i unapređenja životne sredine, koji sprovodi mere suzbijanja komaraca".

Direktor "Gradske čistoće" Marko Popadić je izrazio nevericu u "mogućnost da zaraženi komarci izbegavaju samo klopke koje 'Čistoća' postavlja širom Beograda".

- Malo je verovatno da u više od 290 klopki za izlovljavanje komaraca, koje na mesečnom nivou postavlja naš Sektor ekologije i unapređenja životne sredine, baš ni u jednoj ne pronađemo komarca zaraženog virusom Zapadnog Nila, već da ti komarci uđu samo u klopke Zavoda za biocide - rekao je Popadić.

Kako su istakli iz "Čistoće" oni rade PCR testiranje komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila metodom "In house" koristeći specifične sekvence za taj virus koje su dobijene iz referentne laboratorije u Italiji.

SAZNAJTE JOŠ

ZA PREVENTIVU I USPEŠNU BORBU PROTIV KORONE! Ovo predlažu lekari i farmaceuti!

JOŠ 3 DANA ZA PLAĆANJE TREĆE RATE! Evo kolike su KAZNE ako kasnite sa POREZOM!

ŠVEĐANI OBAVESTILI SVET: Naša strategija je USPEŠNA naglo pao broj OBOLELIH!

TRAMP PRIPREMA NOVE MERE PROTIV KORONE! Zabrana ulaska zaraženim američkim državljanima!

Kako je moguće da dolazi do ovog zaluđivanja naroda i ko je u pravu, teško je u ovom trenutku reći. Ipak, ovo bi bilo kao da odete da se testirate na koronu i u jednoj laboratoriji ste pozitivni, a u drugoj negativni!

Podsetimo, decenijama unazad za brojanje komaraca, ali i njihovo uništavanje, bili su zaduženi u Zavodu za biocide, ali je od ove godine Grad Beograd odlučio da tu ulogu poveri, pomalo neobično, "Gradskoj čistoći".

Šta je groznica Zapadnog Nila?

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta meseca.

Prošle godine 27 obolelih

Prethodne godine prijavljeno je 27 slučajeva i jedna preminula osoba. Ranija iskustva pokazuju da se prvi slučaj oboljevanja obično registruje u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih tokom avgusta.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar