Izvor: Kurir.rs
24.05.2020 u 08:18
0

VMA: Dobili smo bitku protiv korone, ALI NE I RAT!

Od proglašenja epidemije koronavirusa u Srbiji u Centru hitne pomoći Vojnomedicinske akademije (VMA) nije zaražen nijedan zdravstveni radnik, a jedan od glavnih razloga za ovakvu pobedu nad koronom jesu stroge mere rada prijemno – trijažnog centra ispred VMA.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

JOŠ JEDNA SKANDALOZNA MERA U CRNOJ GORI! Bogati ne moraju u karantin! Za sve ostale obavezan!

U MOSKVI UMRO POSLEDNJI HITLEROV LJUBIMAC! Još stariji brat mu se nalazi u BEOGRADU! (VIDEO)

PRVI PUT NAKON TRI DECENIJE! Amerika izvodi NUKLEARNU PROBU!

NAJVEĆA HRIŠĆANSKA SVETINJA SE OPET OTVARA! Dva meseca niko nije imao pristup zbog pandemije!

RUSIJA: Primenjivaćemo sporazum o OTVORENOM NEBU

DR KON O DRUGOM TALASU KORONE: Moramo da čuvamo zdravstveni sistem!

ALBANIJA ŠALJE VOJSKU NA KOSOVO

Reč je o četiri šatora postavljena 17. marta, u kojima se svakom pacijentu koji se uputi na VMA meri temperatura, uzima epidemiološka anketa, gleda klinička slika, a po potrebi i radi brzi test, snimak pluća i laboratorijske analize, pa čak i obavi hirurška intervencija ili reanimacija. Kroz ovaj trijažni centar je za dva meseca prošlo više od 14.000 pacijenata, a samo oni koji su bili negativni na korona test mogli su da uđu u tu ustanovu.

Sačuvali zaposlene

 

– U normalnoj situaciji kroz VMA prođe toliki broj pacijenata za dve godine, kada dežuramo jednom nedeljno. I pored toga, nismo imali nijednog zaraženog među zdravstvenim radnicima, a radili smo i sa kovid pacijentima – rekao je u razgovoru s reporterima Kurira potpukovnik docent hirurg dr Milan Jovanović, načelnik centra hitne pomoći VMA, koji vodi i trijažni centar.

 

Na prvi pogled, trijažni šatori okruženi drvećem podsećaju na ratni film, i to na bolnicu na prvoj borbenoj liniji. Doduše, mi i jesmo u ratu, ali ovog puta neprijatelj je nevidljiv, poručio je dr Jovanović, uz napomenu da prvu bitku jesmo dobili, ali ne i rat.

– Samo treba istrajati u disciplini jer neprijatelj uvek može da se vrati jači i smrtonosniji – rekao je dr Jovanović. Pošto su nam izmerili temperaturu, uvodi nas u prvi šator i objašnjava da je svrha trijaže zaštita i pacijenata i zdravstvenih radnika.

OVO MORATE ZNATI

LAZAREVA KLETVA IH STIGLA: Pred Kosovski boj knez je prokleo ovo selo! (FOTO)

RASPADA SE NATO! Povlače se potpisi sa sporazuma!

POSTAVLJENA STRAŽA: Misterija koja vodi do vođe KIM DŽONG UNA

AMERIKA SE SPREMA ZA RAT! Noćas testirali MOĆNO LASERSKO ORUŽJE! (VIDEO)

OVO NEĆE PROĆI! SPREMAJU NAPAD NA SRBE! Provaljen PODLI PLAN Prištine i Podgorice

KRISTIJAN UDARIO NA MARIĆA Ovo je žestoki momak poručio legendi novinarstva (VIDEO)

Stroga procedura

 

– Svi pacijenti pre nego što uđu u zgradu VMA prolaze kroz ovaj centar. U njemu utvrđujemo da li postoji sumnja na kovid infekciju. Nakon toga donosimo odluku da li je potrebno uraditi brzi test na kovid 19 – objašnjava on dok uzima krv iz prsta i dodaje: – Testom se može detektovati infekcija sedam dana od njenog početka, ali i antitela koja su tu ako je pacijent preležao infekciju. Funkcioniše po principu detekcije IgG /IgM antitela. Dovoljna je jedna kap krvi iz prsta i rezultat je vidljiv nakon 15 minuta od nanošenja. Ako test pokaže da je virus u organizmu, rade se krvna slika i snimak pluća, a nakon toga se pacijent šalje na PCR test i u neku od kovid bolnica.

 

Šta je brzi test

 

– Ima tri linije koje mogu da se pojave, sličan je testu za trudnoću – C linija pokazuje da li je test ispravno urađen – IgG linija se pojavljuje kod pacijenata koji nemaju simptome, ali su preležali koronavirus – IgM linija, ukoliko se pojavi, ukazuje da je virus u organizmu i da je bolest u aktivnoj fazi

 

Dr Jovanović ističe da VMA na lečenje prima pacijente iz cele Srbije koji nemaju kovid, ali i one kojima je potrebna hitna medicinska pomoć.

– Vitalno ugroženi se uz mere opreza primaju u bolnicu odmah, a istovremeno se rade svi testovi na kovid – zaključio je hirurg, ističući da je njegov život operaciona sala, ali da je sada bilo neophodno boriti se van nje.

 

Ostvario životnu želju

Potpukovnik dr Milan Jovanović je punih 15 godina zaposlen na VMA.

– Dva meseca pre korone postavljen sam za načelnika Centra hitne pomoći, do tada sam radio kao opšti hirurg. Oduvek sam voleo da radim na VMA, bio sam vojni stipendista, nakon pet godina specijalizacije dobio sam zaposlenje i samim tim ostvario svoju želju – otkrio je ovaj vrhunski hirurg, koji je transplantacionu hirurgiju jetre i pankreasa usavršavao u Pitsburgu u Americi.

 

Ljubazni i profesionalni

 

Uprkos preopterećenosti, ekipi lekara u trijažnim šatorima ne manjka ljubaznost prema pacijentima, kojima su čak merili temperaturu i radili test u automobilima da ih ne bi izlagali nepotrebnom naporu. Internista dr Marija Tankosić svedoči da je za ova dva meseca bilo raznih situacija.

– Došla nam je žena sa bebom da dovede baku i na naše insistiranje da ostane sa detetom van šatora nije to uradila. Bilo je i dosta starijih ljudi kada im je nakon mesec dana izolacije prvi put dozvoljeno da šetaju. Ne znam iz kog razloga su padali, da li su sebe precenili pa je više njih dolazilo sa prelomima, povredama glave… – kaže dr Tankosić.

Jedan od pacijenata koji je čekao rezultat testa kaže da je došao zbog blage temperature. 

– Više od nedelju dana pojavi mi se temperaturu koja ide od 37, 2 do 37, 5, i nestane. Nemam druge simptome koje bi mogle da ukažu da imam virus ali bolje da proverim. Želim da otklonim svaku sumnju – kaže J.K. koji nam na prvi pogled izgleda uplašeno

Na pitanje kako se sad oseća dok čeka rezultat kaže da mu nije svejedno. 

– Iskreno, plašim se.  Odavde bih mogao da idem pravo u kovid bolnicu. Možda bi mi bilo lakše da mi kažu da sam preležao virus i da imam antitela, tako bih bar nekom možda mogao da pomognem – kaže on. 

Ubrzo je stigao rezultat, a osmeh na njegovom licu nama je bio znak da je sve kako treba. 

– Kada mi je doktor rekao da nemam aktivan virus u organizmu pao mi je kamen sa srce. Iskreno došlo mi je da ga zagrlim i poljubim – kaže kroz osmeh naš sagovornik i dok odlazi dodaje da test nije pokazao ni da ga je preležao.

– Osim linije da je test dobro urađen, druga se nije pojavila – doviknu je veselo.  

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter