18°C

Beograd

Photo: Tanjug/Printscreen

Izvor: HappyBSC

KRIZNI ŠTAB: 201 NOVOZARAŽENI, PREMINULA 1 OSOBA (VIDEO)

Na press konferenciji Krizni štab za borbu protiv COVID 19 izneo je najnovije podatke vezano za stanje sa epidemijom koronavirusa u Srbiji.

U Republici Srbiji je do 15 časova 9. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.867 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.586 osoba od kojih je 201 pozitivan. Hospitalizovan je 1.891  pacijent.

Na respiratoru je ukupno 127 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 12.347 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminula je jedna osoba muškog pola, odnosno ukupno 66 od početka epidemije.

Prosek godina preminulih je 64,3.

U nastavku konferencije Kriznog štaba dr Stevanović je odgovarao na pitanja novinara.

- Što se tiče stanja na INfektivnoj 39 imamo na lečenju. Stanje ljudi na respiratoru,njih 9 je ozbiljno, neki teško. Još 60 bolesnika na Infektivnoj čekaju rezultate na koronavirus i odlučiće se da li će ostati na klinici. Sledimo preporuke drugih zemalja i sve zdravstvene protokole SZO, imamo sve medikamente, sve radimo u skladu sa zdravstvenim standardima koji se trenutno primenjuju u svetu.

Dr Kisić je naglasila da ako ovako nastavimo, bliži se kraj epidemije, treba se pridržavati mera i pogotovo ovog nove mere policijskog časa od petka do ponedeljka.

- Pratimo sve najnovije informacije iz sveta, dobijamo izveštaje na dnevnom nivou, sve radimo u skladu sa svim informacijama iz sveta koje pratimo.

Odgovarajući na pitanje o stanju u fabrici Jura, dr Kon je naglasio da svako treba da radi svoj posao i da je tamo iznesena preporuka da se proredi broj radnika u proizvodnji.

- Što se tiče bolnica, i u Nišu i svuda punimo bolnice. Nova zgrada KBC Niš postaje Kovid-bolnica a Vojna bolnica preuzima hitne slučajeve. Mi ćemo i dalje imati potrebu za potražnjom dodatnih kapaciteta.

Dr Stevanović je dodao da za svaki region postoje planovi za proširenje i to u Beogradu, Nišu, Kragujevcu itd.

- Cilj operativnog plana je da se medicinski kadar odmara, da ne budu odmah svi u pripravnosti, kada se jedan kapacitet dovede do gotovo popunjenosti onda se tek uključuje sledeći.  Iako imam veliki broj obolelih, još uvek nemamo u planu uključivanje novih kapaciteta. Ove mere daju rezultate i čuvaju kapacitete bolnica.

- U ovom trenutku ne možemo dati odgovor na pitanje da li više obolevaju muškarci, naglasio je dr Stevanović.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar