10°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

BEBI-BUM! JEDINI SMO U REGIONU SA VIŠE BEBA U 2019: Porastao broj trećerođenih i četvrtorođenih beba!

Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj je prošle godine porastao broj beba, a više beba rođeno je i na istoku zemlje, što je od posebnog značaja, istakla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Ministarska bez portfelja zadužena za populacionu politiku kaže za RTS da će egzaktne podatke imati u junu, ali da je nekoliko stotina beba više rođeno prošle godine u odnosu na 2018. godinu.

EKSKLUZIVNO! MINISTAR ZDRAVLJA NA HAPPY TV: Ovo je surova istina o koronavirusu u Srbiji (VIDEO)

- I to jedino kod nas, svuda je pad novorođenih beba u deset zemalja u okruženju sa kojima obično pravimo te paralelne analize - dodaje ona.

Posebno je porastao broj trećerođenih i četvrtorođenih beba, dodaje Đukić Dejanović.

DVA PUTA OBOLELA OD KORONAVIRUSA: Evo kada je moguće da se bolest vrati!

- To znači da mere koje primenjujemo, a to nisu samo finansijske mere, to je savetovališni rad, to je obezbeđenje stambenog prostora, usklađivanje rada i roditeljstva... Udružene sa finansijskim su ipak dale početne rezultate - istice ministarka.

Demografija kaže da treba da se strpimo i da sačekamo one prave rezultate i realne trendove za deset godina, navodi ministarka.

DAČIĆ U KINI: Nosili smo maske, izbegavali rukovanje!

Istice da je istok Srbije u ovom smislu veoma znacajan, jer je to uvek bila slaba tačka zbog najmanjeg nataliteta, a najveceg broja migracija iz tog dela zemlje.

- Što znači da infrastrukturna mreža puteva pre svega, investicije koje su dole, zapošljavanje koje je dole, nisu samo mere populacione politike one koje su strogo tog karaktera nego citav niz aktivnosti koji se dogada dnevno. Demetropolizacija znaci i novi put i bolja zdravstvena ustanova i više vrtića što je dalo te rezultate - kaže ministarka.

EKIPE ZA HITNE INTERVENCIJE NA TERENU: Delovi Konjarnika BEZ GREJANJA!

Ukazala je da smo mi zemlja koja ima problem populacione dinamike, jer imamo ogroman broj opština sa depopulacijom.

Ministarka je zahvalna stručnjacima iz Ujedinjenih nacija koji su nedavno boravili u Srbiji i preporukama koje su nam dali u cilju prevazilaženja populacionih problema.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti