13°C

Beograd

Photo: Ministarstvo odbrane/Printscreen

Izvor: Ministarstvo odbrane

MINISTARSTVO ODBRANE: Obeležen Dan Univerziteta odbrane i Dan Inspektorata odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića, prisustvovao je danas svečanosti povodom Dana Univerziteta odbrane i Dana Inspektorata odbrane, održanoj u Domu Garde na Topčideru.

Čestitajući praznik pripadnicima Univerziteta odbrane ministar Vulin je istakao da ta institucija, iako je po svom osnivanju za istoriju srpskog naroda mlada, u sebi okuplja institucije stare i po 170 godina i čuva ideju pripreme jedne vojske i naroda za odbranu svoje zemlje – koja je stara koliko i taj narod, njegova država i potreba naroda da bude slobodan i da se bori za slobodu.

Svrha Univerziteta odbrane i čitavog sistema vojnog obrazovanja, ukazuje ministar Vulin, nije u tome da obrazuje i stvara profesionalce od kojih bi mogli postati plaćenici koji bi činili ono šta im se i gde im se naredi, ne pitajući za svrhu, već je suština u tome da obrazuje i sačuva patriote, ljude koji iznad svega vole svoju zemlju i svoj narod, ljude koji jasno razlikuju šta je dobro i šta je zlo.

Prema rečima rektora Univerziteta odbrane general-potpukovnika dr Gorana Radovanovića, u periodu između dva praznika sve aktivnosti te samostalne visokoškolske ustanove usmeravane su ka stvaranju profesionalnog, akademski obrazovanog i visoko motivisanog kadra, osposobljenog za izvršavanje svih zadataka i misija Vojske Srbije.

Direktor Inspektorata odbrane general-major Mile Jelić podsetio je da ta institucija baštini vrednosti i tradicije brojnih inspekcijskih organa u sistemu odbrane, koji su na prostoru Srbije stvarani u prethodnih 109 godina.

Na današnjoj svečanosti plakete Inspektorata odbrane dodeljene su ministru odbrane Aleksandru Vulinu i komandantu Garde Vojske Srbije general-major Milomiru Todorović, a plakete Univerziteta odbrane primili su komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković u ime Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, prof. dr Milan Kulić u ime Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i prethodni rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna.

Svima koji su u prethodnoj godini stekli zvanje doktora nauka na Univerzitetu odbrane, na svečanosti su uručene diplome, a ministar Vulin nagradio je desetoro pripadnika Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane sedmodnevnim boravkom u objektima za odmor Ministarstva odrane i Vojske Srbije.

U programu svečanosti, kojoj su prisustvovali brojni gosti iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nastupili su Meštoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Umetnički ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički", a dirigent je bila Katarina Božić.

Univerzitet odbrane, osnovan 24. februara 2011. godine, je samostalna visokoškolska ustanova koja obavlja delatnost visokog obrazovanja kroz akademske studije prvog, drugog i trećeg stepena iz više naučnih oblasti u okviru obrazovno-naučnih polja društveno-humanističkih, tehničko-tehnoloških i medicinskih nauka.

Inspektorat odbrane nastavlja tradiciju inspekcijskih organa ustanovljenih u Kraljevini Srbiji. Ova ustanova obeležava svoj dan u znak sećanja na 1911. godinu kad je Ukazom kralja Petra Prvog Karađorđevića formirana Glavna inspekcija celokupne vojske.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar