7°C

Beograd

Photo: tanjug

Izvor: Tanjug

MINISTARKA NA ĐERDAPU Za rekonstrukciju 31 milion evra (VIDEO)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor JP "Elektroprivreda Srbije" Milorad Grčić potpisali su danas u Kladovu Protokol o saradnji na realizaciji projekta adaptacije brodske prevodnice u sastavu HE "Ðerdap 2", vredan 31 milion evra.

Nakon potpisivanja Protokola, Mihajlović je u izjavi medijima istakla da država poslednjih nekoliko godina ulaže u vodni saobraćaj i da ta ulaganja iznose 350 miliona evra.

- Prošle godine potpisali smo protokol za rekonstrukciju brodske prevodnice Ðerdap 1, ove godine za prevodnicu na Ðerdapu 2 i ukupno ulažemo 60 miliona evra za obe. To je važno za ovaj kraj, za elektranu i dalja ulaganja u infrastrukturu, jer nema ničeg važnijeg od infrastrukture, to utiče na razvoj naše privrede i rast BDP-a - rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da rekonstrukcija prevodnice "Ðerdap 1" počinje u maju ove godine, te da je dtaj proces pohvaljen od evropskih instiucija kao jedan od najpreglednijih kada je reč o ulaganjima u vodni saobraćaj Srbije.

Mihajlovićeva je dodala i da će se raditi i na proširenju Luke Prahovo, u šta će biti uloženo 10 miliona evra.

Grčić je izjavio da današnji sporazum govori da država brine o energetici i infrastrukturnim predusovima za dalji ekonomski razvoj zemlje.

- Prevodnica koja će u narednom periodu biti rekonstruisana znači novi život Ðerdapu 2, a uz to ćemo u narednih 10 godina, možda i manje, uraditi kapitalni remont svih 10 hidroagregata na Ðerdapu 2 - rekao je Grčić.

Dodao je da će nakon kompletne rekonstrukcije Ðerdap 2 imati 320 megavata instalisane snage najčistije energije.

Direktor Hidroelektrane Ðerdap 2 Dragan Maksimović rekao je da je brodska prevodnica izuzetno značajan objekat, jer bez nje bi na Ðerdapu 2 plovidba bila zaustavljena.

On je kazao i da je ta prevodnica puštena u pogon 1994. godine i da je za 26 godina imala više od 40.000 manipulacija, što znači da je njena oprema skoro dotrajala i da je spremna za rekonstrukciju.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti