3°C

Beograd

Photo: YOUTUBE

Izvor: Kurir.rs

SRBI IZ VUHANA KONAČNO U SRBIJI: Evo šta kažu za grad panike i straha

 Cetvorica Srba koji su proveli 15 dana u karantinu u Francuskoj, nakon što su evakuisani iz Vuhana zbog koronavirus, vratili su se veceras u Beograd, a svoje utiske podelili su i sa ekipom Tanjuga tokom leta od Franfurta.

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" veceras je, nešto pre ponoci, doputovalo cetvoro državljana Srbije, koji su iz kineskog Vuhana, žarišta epidemije koronavirusa, prebaceni u Francusku, gde su proveli dve nedelje u karantinu.

UŽIVO! VUČIĆ U "ĆIRILICI" "1 od 5 miliona" je uništio opoziciju

AleKsandar Kalaba kaže za Kurir da su srecni jer su se vratili živi i zdravi i da jedva cekaju da vide porodice.

Oni su u Beograd doputovali redovnim letom iz Francuske nakon dvonedeljnog karantina u Eks-on-Provansu, u blizini Marseja.

Vidno raspoloženi i nestrpljivi da što pre stignu kucama, ispricali su da nijednog trenutka nisu bili uplašeni, a da je karantin bio monoton.

Stefan Vojnic, koji je pola godine na studijama u Vuhanu, prica za medije da je u trenutku kada je grad i zvanicno zatvoren za sve zbog epidemije koronavirusa, vec znao da je zatvoren za vladine službenike i zdravstvene radnike tako da je pretpostavljao da ce se to desiti.

Strah nije osecao, ali nije ocekivao da ce epidemija ovako dugo trajati, bez naznaka za smirivanje.

UŽIVO! VUČIĆ U "ĆIRILICI" Marić u šoku, šef države doneo 50 najvećih kleveta protiv njegove porodice i njega

- Cudna situacija je bila. Nisam ni par dana pre toga izlazio, nije mi bilo prijatno da se krecem u masi ljudi, prica Stefan koji je Vuhan, kada je prvi put nakon zatvaranja izašao napolje, video totalno drugim ocima.

Tada je u stvari video sam grad, jer do tada je na ulicama uvek bila gužva.

- Ulice su bile prazne, možda jedna kola produ i to mi je bilo zanimljivo, cak sam i snimio par klipova - priseca se on.

Evakuacija je bila izvesna, prica Stefan koji je to zakljucio jer je vec cuo da se evakuišu Britanci, Amerikanci i da postoji francuski avion, na osnovu cega je pretposatvio da ce biti evakuacije za gradane iz svih evropskih država.

Nije mu se žurilo da izade iz Vuhana, a išcekivanje je po prvi put osetio kada je evakuacija bila izvesna, ali se nije znao tacan dan kada ce biti i obavljena, pa nije bio siguran da li i koliko treba namirnica da nabavi.

UŽIVO! VUČIĆ U "ĆIRILICI" Milanović nas je uvredio, ali ću pričati sa njim. Bez srdačnosti!

Bez obzira što im je u karantinu u Francuskoj, nadomak Marselja, bilo ograniceno kretanje, Stefan je kazao da je pozitivno iznenaden, a najaci utisak koji nosi iz karantina jesu zvezde na nebu koje su posle duže vremena uspeli da vide, s obzirom da je Vuhan veoma zagaden.

- Nas cetvorica nismo osecali strah da ce testovi pokazati da smo zaraženi. Bili smo i najslobodniji u karantinu što se toga tice za razliku od nekih koji su bili u strahu i nisu izlazili iz soba. Kinezi su se žalili na nas i na to što ne nosimo maske sve vreme - spricao je Stefan.

U Kinu se, ukoliko ovaj semestar bude mogao da završi onlajn, nece vracati pre septembra, ali ako to ne bude slucaj, povratak ga ocekuje u aprilu.

-Ali, u slucaju da do aprila bude samo rastao broj zaraženih, razmislicu dobro da li cu se vracati - naveo je Stefan.

Aleksandar Kalaba, profesor fizickog i fudbalski trener, poslednje dve godine živi i radi u Kini.

Pricajuci o proglašenju epidemije kaže da je po zatvaranju grada, s obzirom da su ulice bile puste, strah od toga da ce se zaraziti, bio manji nego dok je sedeo u sobi i citao novine.

SJAJNA VEST ZA POLJOPRIVREDNIKE: Dve namirnice koje donose dobar profit

"Veci strah se oseti kada se sedi u sobi i citaju apokalipticni naslovi, da ljudi padaju na ulicama, što ja nisam video", ispricao je Aleksandar i dodao da su i kola hitne pomoci bila retka, odnosno da su se mogla cuti i videti da produ na dva sata, što je uobbicajeno za tako velike gradove.

Ambasada je dva dana nakon zatvaranja grada dala proglas da ce biti evakuacije, prica Aleksandar i priseca se da im je bilo jasno da stvari nece ici brzo, s obzirom da su Kinei "veliki formalisti".

Dok je cekao na evakuaciju nije se plašio, niti mu se žurilo jer, kako je naveo, svestan je bio cinjenice kakvi su Kinezi, kao i toga gde je i kakva je situacija i nije želeo sebi da daje lažnu nadu.

Dobili smo i informaciju da su i Rusi hteli da pomognu i da smo mogli i sa njima otici, ali hvala Bogu nismo, jer su ih odveli u Sibir na minus 30, prica kroz smeh Aleksandar.

U karantinu su imali sve što je im bilo potrebno, prica Aleksandar, koji ima male primedbe na hranu, jer je bila jednolicna.

Nismo bili uplašeni, prvih par dana smo se ponašali i malo slobodnije, što drugima u karantinu nije odgovaralo, pa su se žalili na nas i morali smo da se pritajimo. Kada stižeš iz Srbije, gde si prošao sve i svašta, neki virus i maska koja bi trebalo da reši sve probleme, deluje malo banalno?, prica Aleksandar.

Kako je naveo, u Francuskoj su im dva puta radili testove, za koje su im lekari rekli da su najtacniji i najbolji, cak bolji i od testiranja krvi, jer se uzima bris iz grla, sinusa, a koronavisrus je respiratorna bolest, a ne krvna.

Nadali su se, nakon što je prvo testiranje pokazalo da su svi negativni, da ce ih pustiti nekoliko dana pre iz karantina, ali to se nije dogodilo, što je, kako i sam sada smatra, bolje, jer sigurni su da su zdravi i da nisu ugroženi, kao i da ne mogu nikoga drugog da ugroze.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti