Izvor:
04.06.2016 u 19:25
0

SPREMNA ZA LETNJA UŽIVANJA: Voda na Adi je ISPRAVNA za kupanje!

Uoči početka kupališne sezone Gradski zavod za javno zdravlje (GZJZ) izvršio je ispitivanja kvaliteta vode na Adi Ciganliji, a rezultati su pokazali da je voda na svim mestima ispravna i bezbedna za zdravlje kupača.

Doktorka Ivana Ristanović Ponjavić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ističe u izjavi Tanjugu da je voda na "beogradskom moru" ispravna u pogledu fizičko hemijskih, mikrobioloških i bioloških karakteristika i dodaje da kupači mogu da je koriste "bez ograničenja". Kada počne kupališna sezona, kako je objasnila, voda se kontroliše dva puta nedeljno.

Sa Adom imamo veliku sreću da je voda dobrog kvaliteta tokom cele sezone. Tokom cele prošle sezone i pored velikog opterećenja u pojedinim trenucima kvalitet vode je bio zadovoljavajući – rekla je Ristanović Ponjavić.

Rezultati izvršenih analiza ukazuju na veoma čistu vodu koja zadovoljava sve propisane norme za površinske vode namenjene za kupanje i rekreaciju, ali iz te ustanove savetuju kupačima, a posebno deci, straima i hroničnim bolesnicima da izbegavaju ronjenje i da se obavezno istuširaju pre i nakon izlaska iz vode. Kao i svake godine savet svima koji imaju povišenu temperaturu, glavobolju, simptome urinarne infekcije, gastrointestinalne probleme, zarazna kožna oboljenja ili druge znake koji mogu ukazati na postojanje zaraznog oboljenja, je da ne posećuju javna kupališta, jer ime ugrožavaju svoje i zdravlje svojih sugrađana.

Sezona na Adi počinje narednog vikenda, a koordinator za kupalište u JP "Ada Ciganlija" Miodrag Jović ističe da je voda dobrog kvaliteta, te da u prethodnih sedam godina nije bilo nijednog uzorka koji nije bio dovoljno dobar za kupanje.

Podsećajući da su plaže na Adi već petu godinu nosilac priznanja Plava zastava, koje je najveće međunarodno priznanje za bezbednost kupališta, on je objasnio da se voda u jezeru prirodno filtrira zahvaljujući podvodnim biljakama, kao i da je jezero veštački protočno, odnosno da, u slučaju velike posećenosti, čista voda iz Save ulazi u jezero, dok voda odlazi u čukarički rukavac.

Protočnost jezera je obezbeđena što garantuje visok kvalitet vode. Do sada nije bilo nikakvih problema i nije zabeležen nijedan slučaj da je loš kvalitet vode ugrozio nečije zdravlje – rekao je Jović Tanjugu.

Kada je reč o zemunskom Lidu, gde sezona kreće početkom jula, ispitivanja kvaliteta vode vršiće se polovinom ovog meseca, a zatim dva puta nedeljno tokom trajanja sezone.

Lido, iako omiljeno kod stanovnika Zemuna, nije zvanično kupalište. Voda je prosle godine najvećim delom zadovoljavala kriterijume, ali voda Dunava je promenljivog kvaliteta – upozorila je Ristanović.

Iz opštine Zemun najavljuju početak postavljanja pontonskog mosta za 15. jun, a sam početak kupališne sezone za 1. jul, u zavisnosti od vremenskih uslova.

U narednom periodu, u korak za završetkom školske godine, vrata bi trebalo da otovre i prestonički bazeni, a prve analize pokazuju da je i voda na njima ispravna.

I prošle godine rezulati su bili zadovoljvajući, ali uvek apleujemo na korisnike bazena na njihovo ponašanje, jer od toga zavisi i kvalitet vode, te je neophodno korišćenje dezo barijera na ulasku, korišćenje toaleta, izbegavanje posete kupalištima usled nekih obolenja… – upozorila je Ristanović.

Kupališna sezona na Tašu počinje 15. juna, a prema rečima direktora SC "Tašmajdan" Milana Novovića voda na bazenima je bakteriološki i hemijski ispravna. Na pitanje da li je bolje kupati se na Adi ili na bazenima, Ristanović kaže da na to pitanje nema odgovora, jer je to stvar ličnog izbora između prirodne vode koja se ne hloriše i vode iz vodovoda koja se dodatno prečišćuje i obrađuje.

Najvažnije je da je voda i na Adi i na bazenima prihvatiljiva sa aspekta zdravlja – zaključila je ona.

Tanjug
Foto: YouTube Printscreen/ben sedin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter