16°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

VESIĆ NAJAVIO: Dani Beograda od 16. do 18. aprila pod novim sloganom

Pod sloganom "Kultura je pobednik" u Beogradu će od 16. do 19. aprila biti održana manifestacija "Dani Beograda", a za posetioce je pripremljen raznovrstan program koji će biti održan u skladu sa epidemiološkim merama zbog korona virusa.

NAJVAŽNIJE:

NOVI KONTIGENT FAJZEROVE VAKCINE U SRBIJI: Na "Torlak" dopremljeno još 106.470 doza

RASTURENA KORONA SVADBA U BEOGRADU: Policija zatekla 100 zvanica, svima napisane kazne

SAOPŠTENJE MUPA: Evo šta se dogodilo u zgradi Pošte nakon dojave o podmetnutoj bombi

PONOVO RADE TRŽNI CENTRI: Nema gužvi, poštuju se epidemijske mere (FOTO)

DR MILOŠEVIĆ STRAHUJE ZA ZDRAVLJE NARODA: Brojke jesu bolje, ali popuštanje mera može biti zabrinjavajuće!

To je najavljeno danas na konferenciji u Starom dvoru na kojoj je rečeno da će u okviru manifestacije biti otkriven spomenik despotu Stefanu Lazareviću, na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeva, Palmotićeva i Bulevara despota Stefana.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da su "Dani Beograda" prilika da se podsetimo naše istorije, ali i svega onoga čemu stremimo kada je u pitanju Beograd.

Istakao je da se u okviru te manifestacije održava mnogo različitih svečanosti koje oslikavaju duh Beograda što se, dodao je, može videti po ovogodišnjem programu.

"Imamo izložbu posvećenu Momi Kaporu, Omaž Marku Popoviću koji je nedavno preminuo i koji je zaslužio da ga se sećamo jer da nije biilo njega mnogo toga ne bismo znali o Beogradskog tvrđavi, zatim priče o Jelisaveti Načić, prvoj ženi arhitekti u Srbiji, graditeljima Beograda, kafanama Beograda...", naveo je Vesić.

Najavio je da će u okviru "Dana Beograda" biti otkriven spomenik despotu Stefanu Lazareviću i podsetio od ove godine Nagrada grada Beograda nosi ime despota Stefana Lazarevića.

"Prvo ćemo dodeliti nagrade grada Beograda za 2019. godinu koje nismo mogli da dodelimo jer je prošlog aprila zbog korona virusa bilo vanredno stanje, a onda ćemo dodeliti nagrade grada Beograda - despot Stefan Lazarević za 2020. godinu", rekao je Vesić i dodao da će svaki dobitnik nagrade dobiti statuu despota Stefana Lazarevića sa ugraviranim svojim imenom i u kojoj kategoriji je nagrađen, te da će tako biti i ubuduće.

Ponovio je da je deo programa izložba posvećena Momi Kaporu i najavio da će ove godine početi rekonstrukcija objekta u Karađorđevom parku koji će postati zadužbina Mome Kapora, te dodao je da je siguran da će taj posao biti završen do sledećeg marta, kada se slave "Momini dani".

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl podsetio je da je ovo 19. put da se održavaju "Dani Beograda" i istakao da je program manifestacije primeren trenutku i merama koje su na snazi. Govoreći o programu manifestacije, između ostalog je naveo Omaž Marku Popoviću, izložbu "Pozdrav iz Beograda - Beograd na razglednicama", izložbu posvećenu Momi Kaporu, program ispred spomenika Stefanu Nemanji...

Karl je izrazio nadu da ćemo sledeće godine dočekati nove "Dane Beograda" bez zaštitnih maski i sa još više manifestacija.

U okviru "Dana Beograda", na Sava premenadi će 18. aprila u 12 sati biti otvorena izložba fotografija o izgradnji Novog Beograda od strane omladinskih radnih akcija, koje su napravili tadašnji fotoreporteri agencije Tanjug.

PROČITAJTE JOŠ:

VAKCINACIJA OTVARA GRANICE: 800 čartera za Tursku i Egipat

DRAMA U BiH: Ministru postavljen EKSPLOZIV pod auto, kamere sve snimile

NASILJE SE NE PRAŠTA: Suspendovani policajci koji su brutalno pretukli mladića zbog kršenja mera (VIDEO)

Autor izložbe je urednik foto servisa Tanjuga, Dragan Kujundžić, koji je podsetio da su se 11. aprila 1948. godine skupile prve radne akcije da izgrade Novi Beograd.

"Imao sam težak, izazovan zadatak, to je kao arheologija u fotografiji. Pregledao sam veliki broj fotografija, negativa Tanjugovih fotoreportera", rekao je Kujundžić.

Precizirao je da će na izložbi biti predstavljeno 38 fotografija i dodao da su to uglavnom fotografije Dragutina Grbića.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar