Izvor:
09.12.2019 u 18:01
0

VANDALSKI ČIN NA KALEMEGDANU Grafitima išarali Grobnice narodnih heroja

Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" podnelo je krivičnu prijavu protiv NN lica zbog uništavanja spomenika kulture na prostoru Beogradske tvrđave, uz uverenje da će počinioci biti pronađeni i sankcionisani.

Naime, na Grobnici narodnih heroja podignutoj na kojoj se nalaze granitne ploče, odnosno grobna mesta Ðure Ðakovića, Ivana Milutinović, Ive Lole Ribara i Moše Pijade ispisani su grafiti, koji će zajedničkim angažovanjem službi u što kraćem roku biti skinuti sa jednog od najvažnijih spomenika na Beogradskoj tvrđavi.

Odlukom Skupštine grada Beograda, inače, Grobnica narodnih heroja proglašena je za spomenik kulture 1983. godine i ispisivanje grafita predstavlja uništavanje kulturnog dobra, zbog čega je Beogradska tvrđava i podnela krivičnu prijavu.

Grobnica je podognuta 1948. kada su upisana imena narodnih heroja Đure Đakovića, Ivana Milutinovića i Ive Lole Ribara, dok je granitna ploča Moši Pijade postavljenja 1957.

Granitne ploče donete su za gradilišta hrama Svetog Save, a poprsja su rad vajara Stevana Bodnarova iz 1949. godine, dok je bista Moše Pijade rad vajara Slavoljuba Stankovića.

Iz JP "Beogradska tvrđava" podsećaju da spomenici na Beogradskoj tvrđavi čuvaju sećanje na njenu dugu i burnu istoriju, koju svi zajedno moramo sačuvati, te apeluju na sve posetioce da ne skrnave spomenike kulture i ne uništavaju kulturno nasleđe Beogradske tvrđave i grada Beograda, kojim se ponosimo u svetu i prezentujemo turistima koji u sve većem broju posećuju naš grad.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter