Izvor:
19.11.2019 u 09:29
0

BEOGRAD ZELENI PRESTONICA EVROPE Glavni grad kandidat za prestižnu nagradu

Gradonačelnik Zoran Radojičić izjavio je danas da se Beograd kandidovao za zelenu prestonicu Evrope za 2022. godinu i dodao da očekuje da će glavni grad Srbije u narednim godinama uspeti da osvoji to prestižno priznanje.

Radojičić je za Tanjug rekao da se za tu nagradu kandidovalo 18 gradova iz deset zemalja – četiri grada iz Poljske, tri iz Francuske i Italije, a među njima su i veliki gradovi poput Budimpešte, Liona, Sofije, Zagreba, Beograda.

– Konkurencija je jaka, ali verujem da ćemo narednih godina dostići željeno priznanje da Beograd bude zelena prestonica Evrope – rekao je Radojičić.

Kako je naveo, ove godine zelena prestonica Evrope je norveški Oslo, a sledeće godine Lisabon, glavni grad Portugalije.

– Reč je o gradovima koji posvećuju dužnu pažnju ekološkom aspektu. Ljubljana je uspela posle deset godina učestvovanja u pripremi za dobijanje priznanja, nadam se da ćemo mi uspeti ranije – istakao je on.

Kriterijumi za dobijanje priznanja su različiti, navodi, a među njima pre svega kvalitet vode, vazduha i zemljišta, kao i drugi uticaji na klimatske promene i ekologiju, efikasno korišćenje energije, korišćenje obnovljivih izvora energije, pitanje biodiverziteta itd.

– U pitanju su mnoge stvari koje se tiču zdravije sredine i zdravijeg životnog okruženja. Već naredne godine u okviru ovog takmičenja imaćemo niz aktivnosti posvećenih ekologiji u našem gradu. Meni je naravno važno da dobijemo ovu prestižnu titulu u godinama koje su pred nama, međutim, u ovom momentu mi je još važnije da smo ušli u ceo proces. Cilj je da naš grad bude zdraviji i zeleniji i verujem da ćemo uticati na poboljšanje kvaliteta života Beograđana – zaključio je gradonačelnik Beograda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter