1°C

Beograd

IZLOŽBA CRTEŽA SNEŽANE ZLATKOVIĆ: "Transformacije gradskog pejsaža" u galeriji O3ONE Art Space u Beogradu!

Izložba crteža Snežane Zlatković "Transformacije gradskog pejzaža: dekompozicija" biće otvorena 23. septembra u galeriji "O3ONE Art Space".

Autorka će predstaviti svoj istraživački proces kroz crtež na doktorskim akademskim studijama Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u periodu od 2013. do 2019. godine.

Crtež, kao osnovni metodološki alat istražuje složene arhitektonske situacije i formira niz eksperimenata na različitim fragmentima grada.

Istražujući dinamičnost i statičnost svakog pojedinačnog trenutka izražene putem prostornosti gradskog pejzaža, autorka uviđa da transformacija istog u najvećoj meri determiniše pitanja percepcije, razumevanja stanja grada, ali i moguće fragmentacije jedne takve kompleksnosti.

Postavka će obuhvatiti tri celine: Mape metodologije - knjige ručnih crteža, Digitalni kolaži - mapiranje transformacija gradskog pejzaža sa fokusom na Novi Beograd i Fluid Air Drawing - Generalštab.

Usmerene su ka razrešavanju problematike sudara raznorodnih elemenata sa ciljem pronalaženja preseka urbanističkog stanja.

Crtež se tehnikom mapiranja gradi između postojećeg i nastajućeg izgleda gradskog pejzaža, ali ne teži jasno definisanom broju analiza, već sagledavanju u seriji.

Raslojavanjem raslojenog, postepeno se ukazuje na novo čitanje neprekidnog prostorno-vremenskog stvaranja od mikro do makro-arhitektonike.

Sekundarni cilj izložbe je da ukaže na kompleksan istraživački proces, od mapa metodologije - knjiga ručnih crteža do digitalnih kolaža, i time postavi i pitanje upotrebe arhitektonskih alata u digitalnom dobu.

U cilju što preciznijeg mapiranja, metodologija traga ka istovremenom korišćenju analognih i digitalnih tehnika koje otkrivaju nove mogućnosti za analizu skrajnutih prostornih konflikata.

Snežana Zlatković (1988, Beograd) je arhitekta, asistent i doktorant Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Sa istraživanjem u čijem je fokusu crtež kao metodološki alat učestvuje na internacionalnim izložbama, konferencijama i konkursima.

Izložba u galeriji "O3ONE Art Space" trajaće do 28. septembra.

tanjug.rs
Foto:arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar