Izvor:
23.12.2019 u 23:29
0

NOVI GASOVOD NA GLOBALNOJ MAPI: Srbija ne mora da zazire od izgradnje! (VIDEO)

Novi gasovod na globalnoj mapi. Lideri Izraela, Kipra i Grčke početkom sledeće godine u Atini potpisuju sporazum o izgradnji „istočno – mediteranskog gasovoda“ , a sporazum će biti naknadno finalizovan potpisom lidera Italije, saopšteno je iz kabineta premijera Grčke, Kirjakosa Micotakisa. Ovom ambicioznom projektu vrednom skoro 7 milijardi dolara, koji se priprema više godina i koji je prema ocenama stručnjaka izuzetno delikatna geo-politička tema, Sjedinjene Države dale su podšku.

Procenjuje se da će projekat „istočno mediteranskog gasovoda“ – „Ist Med“, zadvoljti oko 10 odsto potrebe Evropske Unije za gasom i tako smanjiti njenu energetsku zavisnost od Rusije. Vest o potpisivanju sporazuma izgradnje ovog gasovoda dolazi u trenutku kada Sjedinejne Države prete sankcijama Rusiji ukoliko završe projekat „Severnog Toka 2“ do Nemačke, a interesatno je i da će sporazum biti potpisan 2. januara, šest dana pre nego što predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan 8. decembra zvanično otvore „Turski Tok“. Ideja o ovom gasovodu nije od juče, a lideri tri države su tek 2016. postavili okvire za realizaciju.

Procenjuje se da će projekat „istočno mediteranskog gasovoda“ – „Ist Med“, zadvoljti oko 10 odsto potrebe Evropske Unije za gasom i tako smanjiti njenu energetsku zavisnost od Rusije. Vest o potpisivanju sporazuma izgradnje ovog gasovoda dolazi u trenutku kada Sjedinejne Države prete sankcijama Rusiji ukoliko završe projekat „Severnog Toka 2“ do Nemačke, a interesatno je i da će sporazum biti potpisan 2. januara, šest dana pre nego što predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan 8. januara zvanično otvore „Turski Tok“. Ideja o ovom gasovodu nije od juče, a lideri tri države su tek 2016. postavili okvire za realizaciju.

Izrael je blagosloven prirodnim gasom i zato smo odlučili da to iskoristimo na veoma hrabar način – forimranjem energetskog trougla između Izraela, Grčke i Kipra. Naša trilateralna saradnja će blagoslov napretka doneti ne samo građanima naših demokratskih zemalja već i širem regionu. Ovaj projekat znači stabilnost, bezbednost, prosperitet i ako Bog da, mir – rekao je Benjamin Netanjahu.

Stručnjaci međutim upozoravaju da je ovim projektom – „mir“ teško dostižan cilj. Naime, gasovod će, prema najavama, ići od izraelskih rezervi gasa u Levantskom moru, preko južnog dela Kipra, do grčkog ostrva Krit i grčkog kopna, i potom do Italije. Politički komentatori ocenjuju da je gasovod je problematičan iz više razloga. Između ostalog, predložena putanja potpuno zaobilazi Tursku, kojoj pripada severni deo ostrva – potez koji se može protumači kao prst u oko predsedniku Erdoganu, a tu je i mogućnost da će nejgovom izgradnjom Izrael postati veliki igrač na energetskom tržištu i ugroziti interese naftom bogatih arapskih zemalja koje gaje neprijateljske odnose prema Izraelu. Ipak, najmanje 5 godina će biti potrebno da gas upošte krene da teče na predloženoj putanji, objašnjva za Telemaster Vojislav Vulteić, Predsednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji. Kako kaže, sa čisto energetske tačke gledišta, ovaj gasovod ali i svi ostali preko su potrebni Evropi.

A Srbija je u ovoj velikoj energetsko-geo-političkoj igri mali igrač što međutim nije nije nužno loše, smatra Vojislav Vuletić – predsednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji.

Srbija takođe ne mora da zazire od izgradnje „istočno mediteranskog gasovada“ s obzirom da je njegova realizacija daleko kao i da još nisu zvanično utvrđeneni godišnji kapaciteti ovog gasovda. Naša pažnja treba da bude usmerena na Turski Tok, kaže Vuletić i ističe da je to realno rešenenje za naše buduće potencijalne probleme u snabdevanju prirodnim gasom.

Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter