4°C

Beograd

NAJPOZNATIJI SVETSKI DŽEZER ODSVIRAO NOVE 33 KOMPILACIJE Spojio izvornu muziku Srbije i savremeni džez (VIDEO)

Srbija je bogatija za jednu važnu publikaciju koja spaja izvornu narodnu muziku i savremeni džez. Reč je o „33 Originalne kompozicije“, autora Nenada Vasilića, inače jednog od najpoznatijih džez muzičara, odnosno kontabasista, današnjice.

Kompozicije Vasilića su, prema ocenama stručnjaka - istovremeno inovativne i pune poštovanja prema muzičkim tradicijama, te on pred publiku iznosi svoje 33 kompozicije sabrane u pesmaricu kao prvo izdanje ovakvog tipa koje se objavljuje kod nas.

Specijalno za T"elemaster", Nenad Vasilić kaže da ono najoriginalnije što čovek može da pruži kao muzičar je ko je i odakle je, a naša balkanska muzika je prebogata repertoarom, ritmovima i melodijama.

Nenad Vasilić je odrastao okružen bogatom tradicijom balkanskog folklora. Tradicionalna muzika, romska muzika i ljubav prema džezu bili su snažni uticaji u njegovim mlađim godinama

Nakon studija džeza u Gracu, preselio se u Beč i od tada je jedan od najtraženijih kontrabasista

Publikacija “33 originalne kompozicije inspirisana je istraživanjem ne samo srpske, nego i balkanske folklorne muzike.

Sve numere sabrane u ovom izdanju pisane su, komponovane I snimljene na 11 dosadašnjih albuma autora

Vasilić sarađuje sa priznatim svetskim umetnicima i već je ostavio trajni trag na evropskoj muzičkoj sceni. Kako i sam kaže - neprestano pomera svoje lične i muzičke granice.

“Poput kontrabasa, koji je kao instrument najčešće u funkciji pratećeg zvuka, prisutan I primetan, ali ne dominantan, takav je Vasilić i kao čovek. Bez žudnje za poznatošću, a opet jedan od najangažovanijih I najoriginalnijih evropskih kontrabasista”, navodi se u Predgovoru Pece Popovica.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar