13°C

Beograd

ČESTITAMO: MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI SLAVI 54.ROĐENDAN!

Muzej savremene umetnosti u Beogradu slavi 54. rođendan. Otvoren je 20. oktobra 1965. godine, a danas u svojoj ponudi ima jednu od najreprezentativnijih kolekcija jugoslovenske umetnosti koja sadrži više od 8.500 umetničkih dela, ali i bogatu biblioteku i kataloge izložbi. Povodom više od pola veka postojanja, u Muzeju savremene umetnosti organizovana je izložba Marine Abramović ,,Čistač“, besplatna za sve posetioce. A ekipa naše televizije zavirila je u prostorije muzeja i zabeležila u kakvoj atmosferi ova institucija proslavlja svoj rođendan.

Prošlo je više od pola veka od kada je Muzej savremene umetnosti otvorio svoja vrata posetiocima. Muzejska zbirka se svake godine povećava novim otkupom najznačajnijih umetničkih dela.

Od prošlog rođendana u Muzeju su organizovane tri velike retrospektivne izložbe, „Akcione forme” Ilije Šoškića, „(Re)evolucija" Dragana Ilića i „Čistač” Marine Abramović koju posetioci mogu da pogledaju do 20. januara sledeće godine.

Organizovana je i izložba nemačke umetnosti „Na putu oko sveta”, a potom i inkluzivna izložba namenjena slepim i slabovidim osobama, pod nazivom „U dodiru sa”.

Svaka izložba u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu ima i propratne sadržaje. Mitićeva ističe da postoji i Salon muzeja koji, kako kaže, predstavlja živi deo umetničke scene.

Osim izložbe Marine Abramović, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu trenutno je postavljena izložba „Prizor” Nikole Markovića.

<

happytv.rs
Foto: arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar