15°C

Beograd

KO SU MAMINI SINOVI, A KO TATINE ĆERKE? Uspešni u poslu, ali nesrećni privatno!

U današnjoj emisiji "Posle ručka" razgovarali smo o pojavi "maminih sinova" i tome kako se izboriti sa problemima koje nemogućnost odvajanja od roditelja može ostaviti na muškarce.

TEMA: Ko su "tatine ćerke" a ko "mamini sinovi"? Da li među političarima ima "maminih sinova"?

Voditeljka Jovana Grgurević, zajedno sa svojim gošćama, analizirala je ovu temu iz više uglova.

Gosti: Ivana Sinđić - psiholog, Ljiljana Stanišić - novinarka Kurira, Ivana Đorđević - novinar i pisac, i Jovana Stević - glumica.

Temu je pričom otvorila Ivana Sinđić, koja je sa stručne strane pokušala da objasni o kakvom problemu je reč.

- Od 3. do 6. godine stvara se Edipov kompleks. To je faza koju dečak treba da prevaziđe jer tada shvata da je majka prva ljubav suprotnog pola u njegovom životu. Dečak svog oca doživljava u tom periodu kao rivala, a majka u tom periodu može pomoći time što će ga usmeriti ka ocu. U dečakovoj glavi on ne može pobediti tatu i onda počinje da se pretvara da je on. To je zapravo početak maskuliniteta. Iz tog odnosa nastaju muškarci. Svakoga treba navikavati na obaveze i zadatke, nije važno kog pola je dete. Kada mamin sin dobije sina to može biti vrlo problematično, pogotovo u smislu izbegavanja odgovornosti i prebacivanja iste na majku odnosno baku. Muškarac to radi zato što mu je teško da se odvoji i izgubi tu vrstu sigurnosti i figure u životu kakva je njegova majka. Zrela ličnost je ličnost koja je u stanju da se radi, da se bori i da bude sama pre svega. Onaj koji na to nije spreman - nije ni zreo, a Edipovci na to nisu spremni - rekla je Ivana Sinđić.

Na to se nadovezala Ljiljana Stanišić, novinarka Kurira, koja je i sama majka i koja je kroz primer vaspitavanja svojih sinova pokušala da objasni kako se ona izborila da ne stvori "maminog sina".

- Muškarci su ono što su majke od njih napravile. Moja deca znaju da rade sve kućne poslove. Idu u školu sami, sami ujutru odlaze po hleb. Jedini problem koji imam jeste što stariji sin ne može da prihvati autoritet u školi. On ne može da se prilagodi školskoj sredini, ne voli te obaveze, ne voli da uči. Ja sam odrasla u Ripnju, imali smo domaćinstvo, kokoške, svinje i baštu. Mama mi je kuvarica i već u osmom razredu sam naučila da spremam neka osnovna jela. Prvo što sam naučila bile su prženice i lokumi sa sirom. Imala sam obaveze da očistim kuću, namestim krevet. Brat, koji je sedam godina mlađi, je uvek bio mamin mezimac, dok sam ja bila ta koja je sve radila - kroz smeh je ispričala Ljiljana Stanišić.

Posebno dirljivo bilo je u momentu kada je novinarki Kurira zazvonio telefon, a to je upravio bio njen sin koji je mamu pitao da li sutra može na bazen, što je raznežilo sve u studiju.

Novinarka i pisac Ivana Đorđević govorila je o uspešnosti "maminih sinova" u vezama. Njen stav je da su oni vrlo uspešni poslovno, dok je privatno potpuno drugačija situacija.

- U prvoj fazi zavođenja žena još i može da se provlači ali muškarac kada ne odraste to je prosto loše. Bacanje đubreta je jedan od primera. Ako to ne radi verovatno je mamin sin. U privatnom životu to se prosto vidi, otpornost materijala je drugačija. Ne reaguju svi isto u privatnom životu, mnogi "mamini sinovi" se ne snalaze. Poznajem mnoge mamine sinove koji nemaju sreće u ljubavi, a vrlo su poslovno uspešni. Moja ćerka kada je pošla u prvi razred ja sam joj sve pakovala i posle mesec dana prestala sam to da radim. Kada sam je pustila sama je grešila ali tada je sama počela i da ispravlja svoje greške. Ne kradi detetu budućnost, pusti ga da krene, pusti ga da se osamostali. Ja sam svojoj ćerci pomogla kada sam joj objasnila zašto su se moje drugarice razvodile. Ne mora to da bude tragično kao u pesmi Alekse Šantića, majka mora da blagosilja dete. “Nikad ne idete za svojim roditeljima, već idete za svojom decom”, skoro sam pročitala taj aforizam i smatram da odlično opisuje ovu temu - zaključila je Ivana Đorđević.

Naša gošća je bila i glumica Jovana Stević. Kroz odnos u svojoj kući, Jovana je uporedila period svog odrastanja i današnju situaciju.

- To je verovatno do odgoja. Što se tiče glumaca ja to ne bih tako direktno vezala sa umetnošću. Nije mi žao maminih sinova. Žene imaju potrebu za dokazivanjem, da budemo jednako uspešne i jednako sposobne. Od žena se to jednostavno očekuje, dok je kod muškaraca drugačija situacija. Moj brat je devet i po godina mlađi i sećam se kada je mama prvi put pocepala list posle loše napisanog slova, on je rekao „Molim!? Sad ti piši!“. Meni je tata sve radio, nije mi davao ni jabuku sama da isečem. Majka je bila vojnički tip, predavala je odbranu i zaštitu i buđenje je bilo kao u vojsci. Svako jutro čula bih "JOVANA DOLAZI!", i znala sam šta da očekujem. Sada je to malo drugačije jer svako vreme nosi nešto svoje - objasnila je Jovana Stević.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar