13°C

Beograd

NENAD ČANAK GOST JUTARNJEG PROGRAMA "DOBRO JUTRO SRBIJO": Katalonija je bila glavno uporište borbe protiv Franka! (FOTO)(VIDEO)

Predsednik LSV Nenad Čanak gostujući u emisiji "Dobro jutro Srbijo" govorio je o trenutnoj situaciji u Kataloniji.

- Katalonija je bila glavno uporište borbe protiv Franka a i Karmela. Čika Tošo Tišma mi je pričao o tome kako su se Katalonci borili i kako je Barselona bila grad slobode u odnosu na Madrid. Sada osuđuju legitimno i legalno izabrane ljude koje šalju u zatvor. Ti dolaziš u poziciju da osude na kazne od 9 do 13 godina - rekao je Čanak.

Nenad Čanak je izneo svoj stav i Kosovu i Metohiji.

- Kosovo je tačno deo Srbije koliko i Holandija. Mi smo bili organizatori antireferendumske kampanje. Bio sam sa Čedom Jovanoviem ispred skupštine kada su glasali. Taj ustav je prvo prekršen na pitanju Vojvodine. Radi se o visini budžeta regulisanoj članom 162. Napadaju ljude, Kosovo je prestalo da bude deo Srbije pošto je izgubljen rat 1999. godine. Isto važi i za ustav i dok se ne dogovorimo oko jedne stvari nego da vidimo šta ćemo, a šta ćemo je kompromis pa pristajemo na nekoliko opština. Dakle nije pitanje da li će da se prihvati kao Kosovo nego u kojoj meri - dodao je Nenad Čanak.

Predsednik Lige socijal-demokrata Vojvodine je istakao da nisu svi Albanci isti, kao što ni svi Srbi nisu isti.

- Veton Suroi da je bio ministar inostranih poslova Srbija bi se dičila i mogao bi da radi mnogo, mnogo više od svih ministara u zadnjih trideset godina. On je napisao knjigu "Zmijske noge" o Tačiju, ismejao Pacolija. Problem je u tome što kada kaže neko iz aktuelne političke elite, mi treba sa Albancima na Kosovu da uradimo ovo i ono jer Kurti i Veton su Albanci ali nisu svi isti kao što nisu Marisav Petrović i Koča Popović isti Srbi. Priča o tome da treba da se dogovore Srbi i Albanci je pitanje političkih struktura i struja. Kako možeš da ne daš nešto što nije tvoje, kako možeš da tvrdiš da je nešto tvoje ako ne možeš s time da raspolažeš? Kako možeš da tvrdiš da živiš dobro i onda otvoriš frižider ili novčanik i vidiš da nije tako - zaključio je Čanak.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar