Izvor:
06.06.2016 u 13:40
0

POSTAJE VITEZ: Novaku će biti uručen mač DESPOTA STEFANA!

Srpski teniser Novak Đoković, svetski reket broj jedan, biće prvi nosilac mača "Zlatni Vitez – Sveti Stefan Despot Srpski", koji će mu biti uručen u sredu, 8. juna, na Svečanoj Spasovdanskoj dodeli priznanja Vitez festa 2016 u Starom dvoru.

Kako je najavio je Upravni odbor Kraljevskog reda vitezova, koji je i organizator festivala Vitez fest koji se svake godine održava na Beogradskoj tvrđavi, mač je ručni rad kovača Željka Pantića iz Smedereva i replika je srednjevekovnog jednoiporučnog mača Svetog Despota Stefana Lazarevića, sa izgraviranom ornamentikom na oštrici, kožnoj ručki i fotroli.

Ovaj velelepni mač je specijalno iskovan za ovu priliku uz konsultaciju arheologa i stručnjaka za srednjovekovno oružje Marka Aleksića, i najlepša je istorijska rekonstrukcija svetski priznatog "srpskog" mača ikada rađena u Srbiji do danas, navodi se u saopštenju.

Zbog toga ga je Upravni Odbor Kraljevskog Reda Vitezova namenio "najvećem savremenom planetarnom srpskom vitezu Novaku Đokoviću", dodaje se u saopštenju.

Na istom događaju Kraljevski red vitezova će uručiti i priznanja svim zaslužnim institucijama, pojedincima, učesnicima i partnerima koji su pomogli da se održi Vitez Fest 2016.

Ova viteška manifestacije održava se svake godine na praznike Vrbica i Cveti, sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja, a pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđević.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter