15°C

Beograd

Photo: youtube

Izvor: blic

POBEDIO RAK I BIO UZOR PA PAO U OČIMA SVIH OBOŽAVATELJA: Lagao i varao na sve načine

Lens Armstrong je do 17. januara 2013. godine bio simbol "malog čoveka", čoveka koji je istrajao i pobedio sve što mu se našlo na putu, a od tada je postao najomraženiji sportista na planeti. Ipak, do tog momenta treba ispričati toliko toga.

PANIK TASTER SAČUVAO PAZAR: Voždovačka policija uhvatila razbojnika-malera

Lens Armstrong je najbolji i najuspešniji biciklista svih vremena, barem je to bio dok mu nisu oduzeli sedam uzastopnih titula na "Tur d Fransu".

Odakle početi kada se govori o ovakvom šampionu, šampionu laži... Krenimo od onoga što je zapravo trebao da bude. Armstrong je rođen u Planu, Teksasu sa klasičnim mentalitetom ovog dela Sjedinjenih Američkih Država. Ni u jednom momentu nije bio spreman da odustane, da se preda, da prestane da grize. To mu je donelo čak sedam titula na "Tur d Fransu", ali i bronzanu medalju na Olimpijskih igrama u Sidneju 2000. godine. Iako je u ranoj fazi karijere pokazivao veliki potencijal njega će ostvariti tek nakon što je prošao kroz cilj najvažnije trke sa vremenom.

Drugog oktobra 1996. godine doktor je ušao u sobu Armstronga i saopštio mu:

VUČIĆ DONEO VAŽNU ODLUKU: Biće napravljena baza podataka svih stradalih 1999. od marta do juna

- Imate rak testisa u trećoj fazi.

To je značilo da je karcinom već napredovao i da je trebalo krenuti sa borbom. Armstrong će u kasnijoj ispovesti govoriti da je osećao bolove u tom predelu, da je imao muta vid, ali da se zabrinuo tek kada su mu natekli testisi i kada je iskašljao krv. Dugo je ignorisao simptome, ali to nije značilo da će se sada predati bez borbe. A kakva je samo to borba bila. Sutradan sam mu uklonili zaraženi testis, a godinama kasnije je doktor Džim Rivs otkrio o čemu je razmišljao tada:

- Mislio sam da nemam šanse da preživim. Rekli smo da ima od 20 do 50 odsto, pre svega da bi mu dali nadu. Ali sa tipom raka koji je imao, kada se pogledaju snimci na rendgenu, analize krvi, gotovo da nije imao šanse.

Nakon toga kreće dugo lečenje koje se nastavlja u Indijani gde Armstrongu daju pravi koktel različitih lekova, a posebno valja istaći upotrebu cisplatina jer je biciklista bio pionir koji je to koristio u lečenju raka testisa. Nakon dodatnih testova 25. oktobra je utvrđena nekroza dela mozga, što znači da je deo ćelija odumro i da je neophodno izvaditi ih.

Nakon toga je ponovo usledila hemoterapija koja se završava 13. decembra, a već januara Lens sa timom vozi po 100 kilimetara dnevno. Februara je zvanično bio izlečen. Godinu dana kasnije je krenuo u pun trening kada je i potpisao ugovor sa US Postal timom za 200.000 dolara godišnje.

Nije biciklizam preterano plaćen sport, ali je Lens postao simbol nove nade. Simbol pobede nad rakom, a njegova fondacija je godinama sakupljala ogromnu količinu novca. Ipak, čak ni sve dobro što je učinio u karijeri nije mu pomoglo da barem delimično spere ljagu sa svog imena. A uradio je toliko toga za decu širom sveta kojoj je dijagnostifikovan rak. Lens je bio postao više od čoveka, vodeći proizvođač sportske opreme je od njega napravio pravog sveca, a reklame su bile fenomenalne... Sve ovo je ubrzo palo u vodu.

Od sedam titula posebno su impresivne one iz 1999. i 2001. godine kada je delovalo da Armstrong može da poleti na bicikli. Njegov najveći rival Jan Urlih nije se takmičio tokom prvog trijumfa Amerikanca 1999, ali je već dogodine Amerikanac imao 6 minuta prednosti u odnosu na njega i godinu posle toga, dok je 2002 druge imao sedam minuta prednosti ispred Hosebe Belokija.

Da toliko je bio dominantan, nije dozvoljavao nikome ni da mu se približi, a kako je samo bio drčan i prgav. Mnoge vozače je naljutio, neke rasplakao, a nekima uništio samopouzdanje. Dugog i britkog jezika do te mere da je ljudima bilo neprijatno da voze uz njega!

Žuta majica je postala njegovo vlasništvo, a njegovo ime se prirodno prišilo upravo uz tu boju, sve do 2005. godine kada je odlučio da se povuče. Otišao je i rekao: Vratiću se!

Vratio se 2009. godine i dugo nije mogao da uhvati priključak sa ostalima, već tada je francuski "Lekip" pisao da se on dopingovao i da imaju dokaze da je to učinio i prvi put kada je osvojio "Tur d Frans". Amerikanac je sve vreme negirao i to je činio toliko uporno i strastveno, da su mnogi osetili da nešto postoji, ali to nisu mogli da dokažu. Armstrong se 2009. najpre "gušio", ostajao bez daha na usponima i kasnio na štoperici, svuda gde je bio dominantan. Alberto Kontador, timski kolega iz Astane, nametnuo se kao tim lider, sve dok Armstrong nije odlučio da prekrši ono što je obećao sam sebi, a obećao je da će se takmičiti čist! Od tog trenutka je ponovo krenuo da se dopinguje.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar